Leona Machálková: Byla jsem folkařkou tělem i duší

14. září 2021

Zpěvačku Leonu Machálkovou proslavily muzikálové role a později se vydala i na sólovou dráhu. Její pěvecké začátky však byly ve znamení folku. V současné době se připravuje na novou roli v muzikálu Lakomec. U Xavera zavzpomínala také na Bořka Šípka, otce jejího syna Artura.

Leona Machálková začala s folkovou kapelou zpívat už v roce 1985 při studiích na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci: „Byla jsem folkařkou tělem i duší. Zažila jsem mladého Jarka Nohavicu, Vladimíra Mertu a další folkové hvězdy, které mě pro hudbu nadchly. V těch písničkách byly krásné nadčasové příběhy.“

Po studiích se Leona Machálková, která pochází z Přerova, přestěhovala v roce 1991 do Prahy a v roce 1993 už dostala první muzikálové role: „V devadesátých letech jsem hrála i sedmnáct muzikálových představení v měsíci, ale tahle éra už je za mnou. Nedělalo mi problémy hrát tolik představení, naopak mě to bavilo. Našla jsem si v nich vždy něco nového. Partnery na jevišti jsem měla ráda všechny, nedělám rozdíly,“ říká zpěvačka.

Leona Machálková se nedávno v jednom rozhovoru zmínila, že by si ráda zahrála v novém muzikálu, ale že role nepřichází. A hned vzápětí dostala nabídku od skladatele Borise Urbánka. V jeho připravovaném muzikálu na motivy Lakomce by Leona Machálková měla hrát hlavní komickou roli dohazovačky.

Vzpomínka na Bořka Šípka

S výtvarníkem a designérem Bořkem Šípkem, který zemřel 13. února 2016, má Leona Machálková sedmnáctiletého syna Artura. Hudebně prý Šípek brouzdal v jiných hudebních vodách než Leona, ale vzájemně se obohacovali. Zpěvačka lituje, že už mu nebude moci předvést další věci, které by ocenil: „Dokázal mě zahrnout milými slovy a bylo to od něho upřímné. Tím, že jsem ho potkala, že jsme spolu žili a máme spolu syna, zůstal v mém srdci napořád. Byl to hodný člověk, který nebyl ani pyšný, ani arogantní. Měl rád lidi a bláznivý humor, rozhodně tu chybí,“ vzpomíná Leona Machálková.

Bořek Šípek byl také velký kamarád Václava Havla a Leona Machálková považuje za štěstí, že ji s ním seznámil. Jezdívali za ním i na Hrádeček. Všechny výstavy, které s Václavem Havlem souvisejí, Leona Machálková dodnes navštěvuje a s Dagmar Havlovou zůstala v kontaktu.

Syn Artur je podle Leony Machálkové svému otci hodně podobný a má i stejný smysl pro humor. Už deset let s ním zpěvačka žije sama a je prý pořádkumilovnou matkou. Vyhovuje jí, když má vše svůj řád.

V záznamu pořadu také uslyšíte, kdo s nimi domácnost sdílí nebo jestli Leona Machálková ráda vaří.

Spustit audio