Lékaři v Hradci Králové mají plné čekárny lidí. Důvodem je chřipka a další respirační onemocnění

10. únor 2020 09:17

V Královehradeckém kraji stoupl počet lidí s respiračním onemocněním a chřipkou. Lékaři mají plné čekárny. Hygienici v Královéhradeckém kraji teď evidují přibližně 1 900 pacientů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Nejvíce jsou nakažené malé děti.

Čtěte také

„Pojďte si další," volá sestřička Eva Langrová dalšího pacienta. Podle lékaře Luďka Kupečka jich v posledních týdnech tady v jedné z hradeckých ordinací vyšetří více než 50 za den.
„Většina jich přichází s nachlazením, s virózou, s teplotami do 38 stupňů. Klasickou chřipku, kdy má člověk čtyřicítky horečky, je celý schvácený, bolí ho záda, svaly, klouby, tak takový případ jsme tady zatím neměli."

Luděk Kupeček doporučuje pacientům s nachlazením nebo virózou hlavně odpočívat.
„Důležité je to onemocnění vyležet. Zalézt do postele a vzít si případně nějaký lék, který pomáhá snižovat teplotu i práh bolesti. Obětovat tomu minimálně tři až pět dní a být zkrátka v posteli."

Chřipka, nachlazení, nemoc (ilustrační)

Podle Veroniky Krejčí z Krajské hygienické stanice počet lidí s respiračním onemocněním a chřipkou za poslední týden stoupl o téměř 12 procent.
„Aktuálně evidujeme v Královéhradeckém kraji celkem 1 868 nemocných s akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jedná se tedy o pokračující plošnou epidemii."

Lékaři doporučuji umývat si často ruce a vyhýbat se místům s vyšší koncentrací lidí.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související