Lékaři v Brně uměle pěstují části člověka

V Brně zahájilo provoz nové Národní tkáňové centrum. Zařízení má dodávat nemocnicím v celé republice buněčné kožní štěpy pro tkáňovou terapii.

Vybudování Národního tkáňového centra stálo čtyři sta dvacet milionů korun. Jde o naprosto špičkové pracoviště, které snese světová měřítka. "Možnosti, které to dává, jsou fantastické. Jsou zde superčisté prostory, vybavené špičkovou technologií na světové úrovni. Je zde dokonce přístroj, který nikde jinde na světě není. Dává nám to možnosti pěstovat a vytvářet nové tkáně. Pomocí vlastních buněk pacienta vytvořit novou vlastní tkáň," říká primářka Barbora Kubešová.

Národní tkáňové centrum umožní lékařům uměle vytvářet například kožní štěpy, kosti a chrupavky. Díky tomu bude možné podle primářky Barbory Kubešové odstranit i dosud neřešitelné takové vady a nemoci: "Vyrábíme pro pacienty kultivované buňky. Konkrétně se jedná o chrupavčité buňky. Pokud má pacient například po úrazu vytnutou část chrupavky, jsme schopni ze vzorku odebraného lékařem nakultivovat chrupavčité buňky. Ortoped potom vrátí pacientovi nakultivovanou chrupavku zpět."

Spustit audio