Lék na černé skládky v lese? Balvany na lesních cestách

V Moravském krasu našli lék na černé skládky. Příjezdové cesty do lesa ochranáři zatarasili balvany.

S černými skládkami bojovali správci Moravského krasu na Brněnsku několik let. Nepomohly ani fotopasti. Loni na jaře proto dvě přístupové cesty do lesa úplně zatarasili balvany, kterými pohne jen traktor.

Jedním z takových míst je lesní parkoviště mezi Líšní a Ochozí. „Každý rok z tohoto místa odjel minimálně jeden kontejner odpadu,“ říká Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravského krasu.

Vápencovými balvany v loni na jaře zahradili dvě přístupové cesty do lesa. Od té doby se tu odpadky neobjevily.

„Je to efektivní. Pokud to parkoviště bude třeba využít pro lesní hospodaření, traktor si ten kámen odstrčí a potom ho zase na tu cestu přistrčí, cesta bude uzavřena,“ dodává Tůma.

Podle správce lesů rodiny Blecredi v Líšni Ivo Gotwalda, ale všechny cesty do lesů zatarasit nejdou.

„Některé cesty nejsou naše, ale obecní, takže nepřipadá v úvahu, abychom provedli nějaké trvalé zaslepení. Také je potřeba zajistit průjezd hasičům a podobným složkám,“ vysvětluje.

Les od odpadků každoročně čistí dobrovolníci ze Střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn. Žádný posun k lepšímu ale nepozorují.

„Mění se to někde k lepšímu a někde k horšímu. Teď, když jsou uzavřené některé cesty, tak mizí běžné skládky v lese. Ale horší je to v jeskyních. Návštěvníci mají takovou tendenci psát po zdech. Ono to bylo vždycky, ale bohužel to množství odpadu, které po nich zůstává, tak mám pocit, že se zhoršuje,“ říká ředitel Střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn Michal Medek.

Odpadky začnou dobrovolníci odklízet na jaře. Práci by jim časem mohlo usnadnit několik balvanů, kterými správci Moravského krasu plánují zatarasit další vstupy do lesa.

autor: Dominika Cardová
Spustit audio