Lahodné kuřecí řízky
podle paní Mirky
Suroviny:
800 g kuřecích prsíček
100 g mandlových lupínků
150 g strouhaného tvrdého sýra
1 vrchovatá lžíce strouhaného parmazánu
2 vejce
trochu mleté sladké papriky
sůl
olej na smažení
citrón na obložení
Postup:
Omyté a osušené kuřecí maso mírně naklepeme a slabě posolíme. Promícháme strouhaný sýr s parmezánem, mandlovými lupínky a paprikou. Připravené kuřecí maso namočíme v rozšlehaných vejcích a obalíme v sýrové směsi s mandlemi, kterou k masu pevně přitlačíme. Smažíme v rozpáleném oleji z každé strany asi 5 minut, až jsou řízky propečené a na povrchu zlatavé. Usmažené řízky zdobíme plátky citrónu.
Příloha: brambory v různých úpravách, včetně bramborové kaše, hlávkový nebo jiný zeleninový salát
Celková doba přípravy cca 35 minut
6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.