Ladislav Županič: Lidem dnes chybí zábava

27. prosinec 2019

Známý český herec Ladislav Županič stále natáčí, hraje v divadle a vypráví anekdoty v rozhlasovém vysílání. „Jiří Voskovec tvrdil, že herec nesmí mít studený telefon, a je to pravda,“ říká o svém pracovním zápřahu.

Ladislav Županič se poprvé postavil před kamery v roce 1971 a od té doby se objevil v několika desítkách filmů. Diváci ho mohou spatřit také v divadle, a to i během vánočních svátků. „Vánoce jsou pro mě rok od roku těžší. Především proto, že přes svátky pravidelně hraji,“ říká.

Zkušenosti s vánočními představeními má také jako ředitel Hudebního divadla v Karlíně. „Nejstrašnější představení pro herce se podle mého koná 25. prosince odpoledne. Diváci jsou plni hus, knedlíků a zelí, sednou si do hlediště a říkají si ‚tak nás bavte‘,“ tvrdí. „Z tohoto důvodu jsme nakonec inscenaci přesunuli na večer,“ prozradil v pořadu Xaver a host.

Umělec na vojně

Jako mnoho umělců byl i Ladislav Županič povolán na vojnu. „Povolali mě do Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, poslali mě do Milovic, a protože si s námi nikdo nevěděl rady, postavili nám stany a nechali nás tam čtrnáct dní vegetovat,“ vzpomíná herec. „Většina z nás neuměla střílet a ani nevěděla, kde se co mačká,“ pokračuje.

Na vojně nakonec strávil dva roky včetně vánočních svátků a oslav nového roku. „Od 25. prosince do 2. ledna jsme jezdili takzvaná Vánoční úderka. A jednou na Silvestra jsme si řekli, že si role v nacvičené scénce prohodíme. Vojáci jako vždy spokojeně spali, kdo jako jediný nespal, byl ale šéf vojenského kulturního odboru. My jsme se báječně bavili, ale onen šéf na konci představení vyjádřil přání, abychom už nikdy nepřijeli,“ vzpomíná Ladislav Županič.

Rozhlasová Humoriáda

Hlas Ladislava Županiče je také slyšet ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu. V hodinovém pořadu Humoriáda se střídá s ostatními herci a komiky ve vyprávění vtipných historek. Pro velký úspěch se letos Humoriáda vydala na cesty a uspořádala zábavné večery po celé České republice.

„Byl to nádherný zážitek. Lidé jsou vstřícní a jsou rádi, že se s námi mohou setkat na živo,“ říká herec. „Lidem dnes chybí zábava. Dříve se silvestrovský program připravoval od ledna až do prosince,“ uzavírá.

Ladislav Županič pochází z Prostějova. Jaký vztah má ke svému rodnému městu, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio