Kvůli pozitivnímu ve třídě se budou jeho spolužáci testovat denně, změny platí od 6. ledna

4. leden 2022 15:35

První letošní testování na covid-19 ve středních školách a učilištích Zlínského kraje odhalilo přes 200 pozitivních studentů. Při dalším testování se změní opatření, která ve školách po zjištění nákazy zaváděli.

Žáci a studenti základních a středních škol se v prvních dvou týdnech letošního roku mají testovat dvakrát týdně. Navíc se budou testovat i očkovaní a ti, kteří covid v posledním půl roce prodělali. To je aktuální situace, jejímž cílem je včas zachytit nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron.

Zatím proběhlo testování v pondělí 3. ledna, kdy bylo ve Zlínském kraji otestováno 62 665 žáků středních škol a učilišť, z čehož bylo pozitivních 233. Z 10 016 zaměstnanců škol to bylo 29. 

Při posledním testování před vánočními svátky v pondělí 20. prosince se ve Zlínském kraji testovalo 33 055 žáků, pozitivní antigenní test mělo 163 žáků. Testovaných zaměstnanců bylo 1 563, pozitivní test mělo sedm z nich.

Nová pravidla při pozitivních testech

Další testování na školách proběhne ve čtvrtek 6. ledna 2022 a po něm se změní opatření, jaká školy budou zavádět při pozitivním výsledku testu některého z žáků.

Vyskytne-li se pozitivně testovaný žák, je do karantény poslán pouze on a zbytek třídy zůstává ve škole, ale testuje se denně. Tento režim se nazývá "test to stay". Denní testování celé třídy probíhá do doby, než nakaženému přijde výsledek dalšího - PCR testu. Do té doby tedy všichni mimo pozitivně testovaného zůstávají ve škole, ale musí nosit roušky a dodržovat odstupy. Pokud PCR test bude u daného žáka negativní, každodenní testování pro ostatní končí. Pokud bude pozitivní, přecházejí všichni spolužáci do karantény.

Jak uvedla radní Zlínského kraje pro školství Zuzana Fišerová z Pirátské strany, podle zástupců škol bude dodržování těchto podmínek náročné, ale zvládnutelné.

autoři: Pavel Vacek , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související