Květákový popcorn: Křupavá a zdravá alternativa s nečekanou chutí. Už jste ho vyzkoušeli?

27. červen 2023

Květák patří mezi brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice nebo kapusta a všechna zelenina tohoto druhu napomáhá čištění organismu. Babské rady přináší chutný způsob využití květáku – připravte si domácí popcorn se zeleninovým twistem.

Vařený a smažený květák všichni dobře známe. Dá se také syrový nakrájet najemno, upéct v troubě a použít jako varianta zdravé přílohy. Ovšem květák můžete proměnit i v křupavý popcorn! Zní to možná bláznivě, ale chutná to skvěle.

Květáková růžice se nejdříve rozdělí na malé kousky, aby i vzhledem připomínala popcorn a potom se obalí v oleji a koření. Obalovací směs vytvoříte ze dvou lžiček rozpuštěného másla nebo kokosového oleje, dvou polévkových lžic lahůdkového droždí a poté přidáváte zhruba polovinu čajové lžičky uzené papriky, skořice, kurkumy a mořské soli, lehce opepříte.

Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C, nezapomeňte květákový popcorn otáčet. Na sladkou variantu použijte rozemleté sušené datle, skořici, lžíci medu a lžíci másla. Strávníci budou překvapení i nadšení.

Zpracování květáku

Květák rozebraný na růžičky vždy před zpracováním ponořte na pár minut do vody s octem košťálem vzhůru, aby se vyplavil hmyz. Pokud se na květáku objeví tmavé skvrnky, bývá po uvaření nahořklý.

Zkusit můžete sýrovo-květákové tyčinky! Rozmixovaný květák pečte 20 minut v troubě, po vychladnutí vymačkáte přebytečnou tekutinu a směs smícháte s vajíčkem, nastrouhaným sýrem, solí a oblíbeným kořením. Na pečicím papíru vytvoříte placku, z které po upečení do zlatova nakrájíte obdélníčky. 

Spustit audio

Související