Kuřecí paličky v pikantní marinádě. Nezaměnitelná chuť
Díky všemu použitému koření jde o jídlo nejen lahodné, ale také našemu organismu celkem prospěšné.
- 12 ks kuřecích paliček – spodních stehýnek
- sůl
- 3 lžíce oleje
- Na marinádu: 3 PL kvalitního rostlinného oleje
- 1 PL tekutého medu
- 2 PL jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 PL worchesterské omáčky
- 3 PL teplé vody
- 2 PL vinného octa
- 1 KL mleté sladké papriky
- 4 prolisované stroužky česneku (podle chuti i více)
- mletý pepř, trochu soli (paličky už máme lehce osolené)
Nejprve jednoduchým způsobem připravíme marinádu tak, že všechny suroviny smícháme a dobře promícháme.
Kuřecí stehýnka – paličky, otřeme vlhkou utěrkou, mírně je osolíme a ze všech stran potřeme marinádou, uložíme do skleněné nebo porcelánové mísy a zbylou marinádou zalijeme. Přikryté necháme v lednici alespoň dvě hodiny marinovat. Pro urychlení tohoto procesu můžeme stehýnka propíchat vidličkou, aby se marináda do masa dostala rychleji.
V nádobě rozehřejeme olej a marinované paličky v něm opečeme ze všech stran. Poté přidáme zbylou marinádu a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a pod poklicí dusíme do měkka. Výpek krásně zkaramelizuje a použité ingredience dávají tomuto pokrmu nezaměnitelnou chuť.
Jako přílohu doporučujeme dušenou rýži, třeba osvěženou nakrájenou malou feferonkou, namočenými sušenými brusinkami a sterilovaným barevným pepřem. Všechny tyto suroviny na másle lehce orestujte a pak vmíchejte do dušené rýže.
PL = polévková lžíce / KL= kávová lžička
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.