Kuře na paprice

Když se zeptám dětí, co by chtěly na oběd, dost často volají, že kuře na paprice. Naštěstí je to jedno z jídel, které je poměrně rychle hotové a chutná všem.

Potřebujeme na ně vařené, podušené nebo upečené kuřecí maso, nebo si rovnou vezmeme kuřecí prsíčka. Ostatně to je nejrychlejší. Stačí nám hluboká pánev většího průměru a nají se celá rodina.

Ingredience
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • šlehačka + zakysaná smetana
  • nebo smetana na vaření
  • máslo (olej) na orestování
  • sůl

Nejprve si na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme také na menší kousky nakrájené kuřecí maso a restujeme společně za stálého míchání. Když cibule zesklovatí a maso se zatáhne, posypeme mletou sladkou červenou paprikou.

Směs také opečeme na pánvi, ale už jen krátce, protože by paprika mohla zhořknout, kdybychom ji tak nechali příliš dlouho.  Přilijeme trochu horké vody nebo vývaru, osolíme, přiklopíme pokličkou a podusíme asi čtvrt hodiny

Pak smícháme deci šlehačky s trochou zakysané smetany a rozšleháme s hladkou moukou, prostě klasická záklechtka. Pak vlijeme do pánve k masu, promícháme a mouku ještě necháme provařit. Když nemáme směs šlehačky a zakysané smetany, stejně dobře nám poslouží i sladká smetana na vaření. Nakonec dochutíme a podáváme s knedlíkem, ale k této omáčce se docela dobře hodí i těstoviny.

autor: dak

Související

  • Kuře nadivoko

    Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!

  • Kuře a chřest na grilu

    Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano. 

  • Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou

    Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.