Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Udělejte si ho s houbami a určitě nebudete litovat

Kuřecí maso s houbami. Super lehké jídlo, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.

Suroviny:
500 g kuřecích prsou, 2 lžíce hladké mouky, 8-10 drobných žampionů, 250 ml suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 3 snítky čerstvého tymiánu, 200 ml smetany ke šlehání, 75 g strouhaného sýra

Postup:
Kuřecí prsa naklepejte paličkou na maso a nakrájejte je na sousta. Mouku osolte a opepřete a obalte v ní kousky kuřete. V hlubší pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a lžíci oleje a osmahněte maso dozlatova ze všech stran. Dejte zatím stranou.
Do pánve přilijte druhou lžíci oleje a opékejte na něm žampiony. Až začnou hnědnout, přidejte česnek, necelou minutu míchejte a zalijte bílým vínem nebo kuřecím vývarem. Vařečkou odškrabujte připečené kousky ze dna pánve - dodají omáčce lahodnou chuť. Ze snítek tymiánu odrhněte lístky a vsypte je do pánve, přidejte opečené kousky kuřete, stáhněte plamen a pod pokličkou asi 15 minut poduste.
Maso i žampiony vyndejte děrovanou naběračkou z pánve a připravte v ní omáčku. Do pánve vlijte smetanu, prohřejte ji, přisypte sýr a nechte ho rozpustit. Vařte tak dlouho, až bude mít omáčka konzistenci, jakou máte rádi. Vmíchejte kuře s houbami, ozdobte tymiánem a podávejte - třeba s bramborovými kroketami.

Navíc pár tipů od nás:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

Kuřecí směs se zeleninou
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.