Kulový blesk po brněnsku. Senioři v Brně si můžou objednat obědy zdarma s rozvozem

Zhruba 350 obědů denně uvaří a rozvezou dobrovolníci brněnským seniorům zdarma. Iniciátoři projektu tím chtějí omezit riziko, že se senioři při cestách na nákupy nakazí koronavirem. Starší lidé jsou nejrizikovější skupinou. 

Obědy připravují kuchaři v hotelu Grand v Brně a objednávky přijímají operátoři na telefonním čísle 775 855 685. Organizátoři se snaží rozšířit projekt do dalších restaurací v Brně i do zbytku Česka.

Jedna z operátorek sedí za počítačem, u ucha má mobil a do tabulky zadává údaje seniorky z Brna-Líšně, která si objednává oběd. V restauraci obsadili dobrovolníci tři stoly a zvedají telefony. Zároveň vyřizují hovory s lidmi nebo institucemi, které nabízí další pomoc, třeba dodávku dezinfekce.

Akce Kulový blesk

Všechno jde podle iniciátora nápadu Zdeňka Joukla rychle. „Všichni viděli film Kulový blesk – a tady to bylo něco podobného. S myšlenkou jsme přišli v 9 hodin, objednal jsem pár klientů, kovaných Brňáků, ve 12 hodin jsme expedovali první oběd. Takže tři hodiny.

Dobrovolníky potřebujeme prakticky na všechno. Od rozvozu jídla po telefonní operátorky. Takže kdo má ruce a nohy. Podmínkou je i to, aby měli roušku. Protože nechceme seniory nakazit.“

Nabídky pomoci

Hlásí se kuchaři i další zaměstnanci a přichází třeba také lidé, kteří si přečetli výzvu. Nosí roušky, nabízí rozvoz svými auty.

„Nějaké zásoby ještě máme, i ta jídla, která máme zamražená. Budeme se potom muset postarat vlastními náklady o další fungování. Nemyslím si, že to bude záležitost jednoho týdne nebo dvou,“ říká spolumajitelka Grandhotelu Darina Ryglová

Brněnští dobrovolníci chtějí projekt rozšířit i do zbytku Česka. Zájemci najdou všechny informace na internetové stránce www.pomahamesi2020.cz.

autor: ahe
Spustit audio

Související