Kroupové rizoto s celerovou slámou (od šéfkuchaře Lukáše Novotného)
Kroupy se dříve objevovaly v jídelníčku velmi často. V posledních desetiletích však začínají z našich talířů mizet. To je velká škoda, protože se jedná o celozrnný produkt, který obsahuje mnoho výživných, tělu prospěšných látek.
Nevíme, jak to máte s kroupami vy, ale nikde se moc nevaří. A přitom ječné kroupy jsou opravdu zdravé! Ječmen obsahuje bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vlákninu. Díky vitamínu B a křemíku chrání kůži při pravidelné konzumaci před záněty. Dále ječmen obsahuje fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek. Tak co udělat kroupy třeba i jako rizoto místo rýže?
Suroviny:
střední kroupy, hříbky, cibulku nebo šalotku, celer, olej a máslo
![Kroupové rizoto neboli kroupoto | foto: Zuzana Plíšková Kroupové rizoto neboli kroupoto](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03745358.jpeg?itok=9d0_gnWF)
Postup:
Kroupy - neproplachujeme - dáme je vařit do osolené vody, až po uvaření je zchladíme - scedíme. Na pánvičku dáme máslo, pokrájenou šalotku, přidáme pokrájené houby, osolíme,opepříme, přidáme drcený kmín.
Vše chvilku zarestujeme a nakonec přidáme vařené kroupy.
Navrch dáváme celerovou slámu. Tu si uděláme tak, že celer nastrouháme na jemném struhadle a opražíme zprudka na oleji. Osmažíme dozlatova a necháme okapat na ubrousku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.