Křimické placky
Vybrala jsem recept na zelné placky z křimického zelí, které je svojí kvalitou a chutí známé široko daleko. Má hodně vitamínu C, proto je velmi zdravé. V současné době ho hodně potřebujeme všichni. Nejzdravější je jíst zelí syrové. Ale i takové zelné placky, to je něco!
Tento recept je určen dětem, které jsou momentálně doma a jistě se rády zapojí do kuchtění, proto i uvedený recept je psán jinak, než je obvyklé.
Suroviny pro tři osoby:
500 g (1/2 kg) křimického kysaného zelí
3 celá vejce
10 polévkových lžic hladké mouky
2 polévkové lžíce loupaných dýňových semínek
0,5 kávové lžičky mletého nebo drceného kmínu
sůl
olej na smažení
Postup:
Ze zelí slijte šťávu a trochu ho vymačkejte, aby nebylo příliš mokré. Pak ho dejte do mísy, přidejte mletý nebo drcený kmín, dýňová semínka, vejce, mouku a sůl. Vše dobře vařečkou promíchejte.
Těsto musí být husté jako na bramboráky. Jestli nevíte, jak vypadá bramborákové těsto, poradím vám, jak to poznáte. Na vařečku naberte trochu těsta a pomalu ho nechte sklouznout zpátky do mísy. Těsto nesmí téci, ale padat v jakýchsi shlucích. Jestli je příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.
Nyní si rozehřejte v pánvi olej a pomocí polévkové lžíce tvořte přímo na pánvi placičky, které usmažte dozlatova. Najednou můžete smažit tři. Že máte pracovat opatrně, doufám, že nemusím připomínat. Spálenina je velký problém a moc bolí, tak opatrně! Placičky podávejte teplé nebo studené, výborně chutnají na oba způsoby. Přílohu k nim nemusíte dávat žádnou nebo jen kousek chleba.
Doba přípravy trvá 10 minut. Na samotné pečení si vyhraďte přibližbě 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka