Křenová omáčka s mandlemi a uzeným masem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
4dl silného masového vývaru
40g loupaných mandlí
250 ml smetany
cukr
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
sůl
400 - 500g uzené vepřové krkovice
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Osolíme, náležitě promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka náležitě nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti osladíme, osolíme, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhaný křen a do růžova opražené mandle, předem nakrájené na jemné plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Na talíř položíme porce prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou křenovo-mandlovou omáčkou.
Vhodná příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky.
Doba přípravy : 10 minut.
Doba vaření : 25 minut.
Počet porcí: 4.
Dobrá omáčka je vizitkou každého kuchaře. Většina z nich má své speciality a tajné fígle, díky kterým dodá té své omáčce charakteristickou chuť. Recepty na základní "omáčkovou klasiku" zůstávají stálicemi na kuchařském nebi. Mezi tyto stálice patří právě křenová omáčka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.