Křenová omáčka
Marcela Antošová má recept od své maminky, která omáčku pravidelně vařívala tatínkovi. Křenovou omáčku prý miloval Karel Čapek, na rozdíl od Marcely Antošové, která si ji z domova pamatuje s uzeným, ji on měl rád s kouskem vařeného hovězího.
Budete potřebovat:
uzené maso
mléko/smetana ke šlehání
čerstvý nastrouhaný křen
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citrónová šťáva (nebo ocet)
cukr
sůl, pepř
Postup:
1. Uzené maso uvaříme, dáme stranou a vývar uschováme.
2. Z másla a mouky usmažíme hladkou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem (můžeme i smetanou).
3. Přidáme strouhaný křen a povaříme do požadované hustoty.
4. Na závěr dochutíme muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, cukrem a solí a pepřem a po odstavení z plotny přidáme ještě část čerstvě strouhaného křenu.
5. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem (můžeme ale vyzkoušet i s vařeným vejcem a bramborem).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka