Křenová omáčka

Marcela Antošová má recept od své maminky, která omáčku pravidelně vařívala tatínkovi. Křenovou omáčku prý miloval Karel Čapek, na rozdíl od Marcely Antošové, která si ji z domova pamatuje s uzeným, ji on měl rád s kouskem vařeného hovězího.

Budete potřebovat:

uzené maso
mléko/smetana ke šlehání
čerstvý nastrouhaný křen
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citrónová šťáva (nebo ocet)
cukr
sůl, pepř

Postup:

1. Uzené maso uvaříme, dáme stranou a vývar uschováme.

2. Z másla a mouky usmažíme hladkou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem (můžeme i smetanou).

3. Přidáme strouhaný křen a povaříme do požadované hustoty.

4. Na závěr dochutíme muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, cukrem a solí a pepřem a po odstavení z plotny přidáme ještě část čerstvě strouhaného křenu.

5. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem (můžeme ale vyzkoušet i s vařeným vejcem a bramborem).

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.