Krémová polévka s bylinkovými nočky

Kdyby nebylo polévek, snad bych ani nevyrostla, říkávají mi při vzpomínkách rodiče. A to ještě tenkrát zdaleka neznali takové polévky, jaké jsem se naučila v posledních letech vařit sama.

Třeba krémovou polévku vystřihnu z jakékoli zeleniny – brokolice, pórku, brambor, žampiónů, medvědího česneku nebo třeba z květáku – a všem vždycky chutná. Na žďárské akci Brunch na farčatech jsem objevila veganskou polévku červené barvy, kterou uvařila Zuzana Čermáková. A tak jsem ji za hudebního doprovodu poprosila o recept.

Ingredience
  • Vše "od oka"
  • červená čočka
  • batáty
  • mrkev
  • celer
  • kokosové mléko
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • Nočky:
  • čerstvé bylinky podle sezóny
  • 1 vejce
  • špaldová mouky
  •  
  • bylinky na ozdobu

„Je tam červená čočka, batáty, mrkev, celer, cibule, kokosové mléko – proto je i veganská, že tam není ani máslo. Sůl, citrón a nahoru dávám bylinkové nočky ze špaldové mouky. Dělám je z toho, co mám aktuálně na zahrádce. Někdy je dělám z divokých bylinek, teď je to hlavně tymián, oregano, bazalka a pažitka,“ počítá.

„Rozmíchám je s vajíčkem, se solí a zahustím je špaldovou moukou do takové podoby, aby se z toho dal vytvarovat noček. Nočky se uvaří ve vřelé osolené vodě asi dvě minuty bokem, jinde než v polévce. Ona ta polévka je krásně hustá, krémová, takže ty nočky drží nahoře a i ji hezky ozdobí,“ doplňuje Zuzana Čermáková.

Polévka, jejímž základem jsou batáty a červená čočka, by se jistě dala jíst i samotná, ale bylinkové nočky jí dodají to něco navíc – nejen zelenou barvu na ozdobu. Tak to schválně někdy zkuste a dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Polévka z hlívy ústřičné

    Jako houbovou polévku si nejspíš představíme bramboračku nebo nějaký dobrý krém z hříbků. 

  • Polévka z fenyklu a červené řepy

    Z fenyklu používáme v kuchyni dvě části – semínka a takzvaný sladký fenykl. Jde o nadzemní část, která připomíná hlízu. A tu si právě dnes nakrájíme do polévky.

  • Petrželová polévka

    Polévky jsou v zimě ideální k prohřátí celého těla. Kromě toho můžou být jednou z nejlepších možností, jak do těla dostat živiny, když jsme nemocní a nemáme na jídlo chuť.