Krémová česneková polévka
V úterním Apetýtu vybíráme z receptů posluchačů. Dnes za recept na silnou česnečku děkujeme panu Radkovi ze Znojma. „Česnečku mám moc rád, a když je v rodině rýma nebo kašel, hned si ji uvaříme a je po nemoci. Výhodou je, že je opravdu hustá, takže si k ní stačí dát pečivo a člověka zasytí.“
Budete potřebovat:
- 4-5 brambor (stačí menší)
- 4-6 stroužků česneku (kdo má rád silnou polévku, klidně může přidat)
- 1 cibuli
- ½ mrkve
- 100 ml smetanu na šlehání
- asi 400 ml vývaru (zeleninový nebo hovězí)
- sůl
- pepř
- pažitku
- olej (nejlépe olivový)
- tvrdý strouhaný sýr na ozdobení
Postup:
- Oloupeme brambory, česnek a očistíme mrkev.
- Vše nakrájíme na malé kousky.
- V hrnci rozehřejeme olej.
- Orestujeme cibulku, brambory a mrkev.
- Na závěr přidáme česnek.
- Necháme změknout a přilijeme vývar.
- Zelenina by měla být ponořená.
- Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krému (nebo použijeme stolní mixér).
- Přidáme smetanu na zjemnění.
- Ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou, krutony z pečiva a strouhaným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka