Krávy, ovce, toalety nebo bezpečný porod. Skutečné vánoční dárky jsou stále oblíbenější

14. prosinec 2018 07:34

Stále více lidí dává k Vánocům takzvané Skutečné dárky. Radost dělají chudým farmářům v Africe nebo v Asii i potřebným dětem v Česku. Od roku 2009 nakoupili Jihočeši přes charitativní e-shop skutecnydarek.cz 801 školních pomůcek, 245 ovocných stromků a 222 toalet.

Letos už lidé v Jihočeském kraji nakoupili Skutečné dárky za téměř 200 tisíc korun, ale toto číslo není konečné. Organizace Člověk v tísni, která charitativní e-shop provozuje, očekává značný nárůst, protože 80 procent Skutečných dárků lidé koupí v době těsně před Vánoci.

Dárci z Českobudějovicka nejčastěji vybírají školní pomůcky, už jich pořídili téměř 400. Oblíbené jsou i krávy. Z Jindřichova Hradce míří na pomoc hodně toalet, lidé v Písku nakupují často ovce, v Prachaticích rovnou celé stádo koz. Ze Strakonic putovali k potřebným osli a v Táboře nakupují lidé ovocné stromky.

Skutečný dárek funguje na principu e-shopu, kde si lidé vyberou, jakou službu či hmotný dárek chtějí pořídit. Organizace Člověk v tísni následně v místech pomoci zakoupí tyto dárky a rozdá je mezi místní podle potřeby.

Hodnotu dárků stanovuje organizace podle reálných cen a jejich výběr vychází z aktuální potřeby jednotlivých misí.

Nezbývá než brečet dojetím. Desítky dárků už dostali od Ježíškových vnoučat senioři v Třeboni

Panu Josefovi Ježíškova vnoučata kromě stroje na přípravu perlivých nápojů věnovala i kalendář s krásnými ženami, pro které měl vždycky slabost

Vánoční stromečky, káď s kapry nebo vybavení kuchyňky pro kroužek vaření. I takové dárky v letošním roce nadělovala Ježíškova vnoučata v Domově pro seniory v Třeboni.

Dárci můžou vybírat ze čtyř rozvojových projektů – Zdraví, Školství, Obživa a Voda. Dárky pomáhají v chudých státech Afriky a Asie, ale v případě školních potřeb i dětem v českých regionech. Nabídka e-shopu se stále rozšiřuje, nově mohou dárci věnovat například bezpečný porod

Projekt Skutečný dárek funguje už 10 let a za tu dobu přispělo více než 60 tisíc lidí částkou přes 100 milionů korun.

Člověk v tísni rozvezl farmářům v chudých zemích téměř 15 tisíc kusů drůbeže, 6300 ovcí a koz a dlouhodobě podporoval 20 školicích středisek pro farmáře. Také se podařilo vybudovat nebo opravit 9 tisíc studní, vodních rezervoárů a poskytnout více než 200 latrín. V České republice získalo knihy nebo doučování zdarma okolo tisíce dětí.

Spustit audio

Související