Krásnými partiemi České Kanady vás provede Jindrova naučná stezka

3. únor 2016

Jindrova naučná stezka u Jindřichova Hradce měří něco málo přes jedenáct kilometrů. Její zdolání ve vás přesto vyvolá pocit, že jste se prošli napříč celým Jihočeským krajem. Začátek je u rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci, odkud pokračuje rovinatými mokřady proti proudu Hamerského potoka.

Závěr stezky se nachází u Ratmírovského rybníka, kde vodní tok vytváří drobné peřeje v hluboce zaříznutém údolí. Cestou tak budete procházet několika typy krajiny. A pokud budete unavení, můžete kdekoliv výlet přerušit, nasednout na vlak a odjet zpátky do civilizace. Podél Jindrovy naučné stezky teče totiž nejen Hamerský potok, ale vede i jindřichohradecká úzkokolejka.

Kultura i příroda

Trasa naučné stezky míjí několik přírodních i kulturních zajímavostí. Samotné rybníky, které leží na jejích koncích – jindřichohradecký Vajgar a Ratmírovský rybník – patří mezi nejstarší rybníky u nás. Jejich počátky spadají do středověku, někteří dokonce tvrdí, že Vajgar, který leží na soutoku Hamerského potoka s Nežárkou, má svůj počátek už v 9. století.

Jindrova naučná stezka kopíruje tok Hamerského potoka

Za zmínku stojí i zřícenina Vítkova hrádku, kolem které se stezka vine. O hradu psal podrobně August Sedláček ve svém díle Hrady, zámky a tvrze království českého. Bohužel zbytky stavby notně poškodili hledači pokladů v 19. a 20. století.

Na stezce vás čeká celkem 21 zastavení. Texty na informačních panelech myslí na rodinné výlety. Dospělé poučí informace o přírodě, děti potěší různé úkoly, které pro ně „připravil“ žabák Jindra, maskot celé stezky.

I když není zdolání terénu nikterak náročné, je vhodné se vybavit dobrými botami a repelentem. Cesta na okraji Jindřichova Hradce bývá často bahnitá a vede mokřady plnými komárů. Naopak v zimě je při dostatku sněhu docela dobře schůdná se sáňkami nebo i na běžkách.

autor: Filip Černý
Spustit audio