Králíkárnu odneslo tornádo. Chov nakonec bude moct pan Koneček díky dobrovolníkům rozšířit

Po ničivém tornádu, které se před měsícem prohnalo obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku, nepřišli o střechu nad hlavou jen lidé, ale taky zvířata.

Vrátit zvířata zpět domů nebo jim zajistit náhradní ubytování se snaží přímo v terénu spolek Dočasky. Pomohl i Jaroslavu Konečkovi z Moravské Nové Vsi. Vichřice mu zdecimovala nenávratně nejen dům, ale i zahradu s králíkárnou. Zbyly z ní jen třísky a králíky, kteří spoušť přežili, chtěl utratit a s chovem skončit. Teď už ale nemusí, králíkárnu dostal úplně novou.

Zatímco šestice mužů vykládá králíkárnu, Jaroslav Koneček neskrývá dojetí: „Většinou si ty králíkárny děláme svépomocí. Tohle je nádherné.“

Opřená o zbytek pletiva na okraji zahrady stojí i předsedkyně spolku Dočasky Andrea Černá, která všechno zařídila. „Naši dobrovolníci z VFU (Veterinární univerzita Brno) obcházeli baráky, lidi byli v šoku, v pasti, seděli tu se založenýma rukama a koukali na tu zkázu. Na zvířata nebyl moc prostor. Podařilo se nám je pochytat, přišli jsme ve správnou chvíli a zajistili, co bylo potřeba.“

„Myslel jsem, že to omezím. Míval jsem za rok do sta králíků. Moje žena se zblázní, rozšířím chov,“ směje se pan Koneček.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související