Koubkokvoky jsou zvukomalebné ptákoviny, popisuje svou knihu jazzová zpěvačka Jana Koubková

30. říjen 2019

Jana Koubková je označována za nestorku českého jazzu. Dětským snem zpěvačky a vystudované elektronavíječky, která se na pódiích objevuje od svých šesti let a vyzkoušela řadu hudebních stylů, bylo ale povolání novinářky. Dnes Jana Koubková skládá písně, píše fejetony a poezii a vydává knihy.

Jana Koubková oslaví poslední říjnový den své 75. narozeniny. Na oslavu v podobě koncertu v Divadle U Hasičů přijde řada hudebních hostů, mimo jiné Ondřej Ruml, Imran Zangi, Alan Vitouš a mnoho dalších. „Zároveň bude na místě výstava ilustrátora Luďka Bárty, který se mnou v poslední době hodně spolupracuje na obalech desek a knížek,“ popisuje akci zpěvačka. „Letošní rok je pro mě hodně nabitý. Na zítřejším koncertu proběhne tak zároveň i křest mé nové knížky, která má název Koubkokvoky,“ pokračuje Jana Koubková.

Koubkokvoky Jany Koubkové

Kniha Koubkokvoky vznikla na podnět události, která se Janě Koubkové přihodila v roce 1995. Tehdy pro ni skladatel Jan Klusák napsal skladbu Fantazie pro Janu K. s podtitulem Koubkokvok. „Píseň jsem zpívala na koncertu v Rudolfinu a po jeho skončení jsem si najednou všimla, že kromě květin je vedle mě na pódiu také bílé vejce. Takže nejenom, že jsem jako správná slepice zakdákala, ale také jsem snesla vajíčko. Sice nevím, kdo mi ho tam podstrčil, ale úspěch to mělo,“ směje se příhodě Jana Koubková.

Koubkokvoky jsou pro všechny, kdo mají rádi legraci. „Čtenáři v knize najdou návody na texty, které se dají hrát a zpívat, praštěné pohádky a citáty,“ říká o své knize Jana Koubková, která si ráda hraje s rytmy i češtinou. Kromě Koubkokvoků vydala Jana Koubková například pexeso s výběrem nejznámějších jazzistů. Ilustroval ho opět Luděk Bárta a je určeno nejenom fanouškům jazzu.

Novinářský sen

První knihou Jany Koubkové byly Recepty proti samotě. A jak sama zpěvačka Xaverovi prozradila, jeden z receptů nese název „Pokud máte zrcadlo, tak už nejste sami.“ Další kniha nese jméno Zutí provádím s chutí. „Jedná se opět o ’zvukoptákovskou poezii’,“ říká o knize Jana Koubková. Novinařina byla dětským snem Jany Koubkové. A byť ji nakonec nevystudovala, psaní ji podle jejích slov provází po celý život.

Cesta na africký festival

Jana Koubková zpívala na různých místech po celém světě. „Nejraději vzpomínám na festival na Pobřeží slonoviny. Oslovili mě tehdy, zda bych nepomohla sehnat jazzového klavíristu, který by vystoupil na tamním zastupitelství při slavnostní příležitosti. Domluvení pianisté ale odmítli letět, tak jsem se na cestu vydala já,“ popisuje s úsměvem Jana Koubková. Pracovala s tamními hudebníky,  kteří ji doprovázeli na balafon, hudební nástroj, který nemá půltóny. „Z mé strany šlo o čistou improvizaci, kterou mám ráda. Bavilo mě to a hudebníka s balafonem jsem později pozvala do Prahy na společný koncert,“ dokončuje příběh zpěvačka.

Jací současní zpěváci z jazzového ranku patří mezi oblíbence Jany Koubkové a jak zní její celoživotní motto? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio