Konečně medaile! Český para hokej z Kanady přivezl bronz

14. červen 2023

Českým para hokejistům se dlouho nedařilo dosáhnout na vrcholné akci na medailové pozice, vždy skončili těsně pod vrcholem. Změnu přineslo až letošní mistrovství světa v Kanadě, když v zápase o třetí místo dokázali porazit Čínu a odvézt si bronzové medaile.

„Pro tým je to taková meta, kterou jsme si zadali před mnoha lety. Že chceme medaili z nějaké větší akce. Třikrát nám to uteklo, teď to konečně vyšlo,“ říká k úspěchu obránce Pavel Kubeš. Český para hokej patří podle jeho slov v evropském měřítku na špičku.

„Pokud pojedeme tímto tempem a budeme mít progres, jako máme teď, tak věřím, že budeme patřit mezi světovou top čtyřku. Amerika, Kanada, teď nehrající Rusko a pak bychom mohli být my,“ dodává Pavel Kubeš.

Rostoucí popularita

Utkání s Čínou rozhodl chvíli před koncem kapitán Radek Zelinka. „Hlavou se mi honilo, že následující minuta čtrnáct bude strašně těžká. Za tu dobu se dají dostat dva góly. Já se soustředil na to, že to musíme ubránit za každou cenu.“ A to se povedlo. Reprezentace porazila Čínu 3:2.

Para hokej se u nás od Mistrovství světa 2019, které bylo v Ostravě, těší stále větší popularitě: „Jak mezi hráči, tak mezi fanoušky. Těch je teď víc, jsme víc v médiích, dostali jsme se do povědomí. A po té Ostravě se začaly dělat rozvojové kempy, kam se hlásí mladí hráči. To je přesně to, s čím potřebujeme začít pracovat, co dělají i ve světě. Kdy už v tomhle věku začínají hráči hrát a ne ve 20 letech, kdy už mají být v topu.“

Nehoda na motocyklu

Pavel Kubeš se od mala aktivně věnoval řadě sportů. Ve 20 měl havárii a přišel o nohu. Sportu se ale vzdát nechtěl, i když cesta k para hokeji vedla nejprve přes lyže.

„Mě vždy bavil snowboard. Ani nevím, jak jsem se k para hokeji dostal. Vůbec jsem nevěděl, že nějaký para hokej existuje. Pak jsem to viděl v televizi, Tomáš Kvoch si na ledě dělal, co chce. Shodou náhod jsem ho potkal v obchodě, tak jsem za ním šel, dostal od něj kontakt do Kolína, kde se tohle hrálo. Tam jsem si to vyzkoušel a od té doby jsem ani nic jiného nezkoušel,“ popisuje první setkání s para hokejem Pavel Kubeš.

Pardubický tým

Přibližně před deseti lety založil Pavel Kubeš tým SHK Mustangové Auto IN. „Předtím jsme hráli za Kolín a zjistili jsme, že poměrně dost lidí je z Pardubic a musíme dojíždět do Kolína. Pak se objevili další hráči z Pardubic, tak jsem to zkusil založit.“ I díky partnerům dnes může klub hráčům poskytnout kvalitní výstroj, zázemí nebo pravidelná soustředění.

Spustit audio

Související