Konec doby plastové. Ze zlínské radnice zmizí jednorázové kelímky a tyčinky

Zlínská radnice začne letos postupně omezovat používání jednorázových plastových kelímků a tyčinek na míchání nápojů.

Plastové výrobky nahradí je vybavením ze skla, keramiky a dalšího trvanlivého materiálu, uvedl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Plastové nádobí omezí i v kancelářích místních částí. Používat se nebude ani na akcích, které bude město pořádat a na nichž bude možné se bez plastů obejít.

První z velkých v kraji. Uherské Hradiště bude mít v ulicích nádoby na sběr oleje a tuku z domácností

Nádoby na sběr oleje a tuku

Uherské Hradiště bude prvním větším městem ve Zlínském kraji, kde se sběr použitého oleje z domácností prostřednictvím nádob uskuteční.

"Je to vstřícný krok k životnímu prostředí. A rozhodnutí, kterému bychom se v blízké budoucnosti stejně nevyhnuli. Odklon od používání jednorázových plastových věcí je celospolečenský," uvedl radní Jiří Jaroš (Piráti).

Radnice ještě neví, kolik ji bude nákup ekologicky vhodnějšího nádobí stát. "Ale nepůjde o nic zásadního," uvedl vedoucí odboru kanceláře primátora Tomáš Lang.

Radní již v minulém volebním období přešli z tištěných materiálů na elektronické. Práci s nimi jim umožňuje speciální software, který město pořídilo. "Díky tomuto rozhodnutí radnice ušetří každý rok až statisíce listů papíru. V plánu je nyní i elektronizace materiálů pro jednání zastupitelstva," uvedl Dvořák. Používání tištěných materiálů místo elektronické podoby nedávno kritizovali opoziční zastupitelé města.

Plastové kelímky v restauracích nahradila vratnými kelímky již v roce 2015 zlínská zoologická zahrada, kterou město zřizuje. "Tato změna přinesla snížení plastového odpadu o 150 000 kusů kelímků. Vratný kelímek NickNack se navíc stal oblíbeným suvenýrem pro návštěvníky," uvedl Dvořák.

Související