Kološvárské zelí
Kysané zelí je zdravé, a když se k němu přihodí nějaké maso, tak z toho nemůže vzniknout nic špatného.
Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to super, napsala nám posluchačka Pavlína z Uherského Brodu, která je autorkou dnešního receptu v Apetýtu.
Na přípravu budete potřebovat:
- 0,5 kg mletého masa (vepřové a hovězí 50:50)
- 1 balení kysaného zelí
- 1 cibuli
- 300 g rýže na vaření
- 2 pikantní klobásy
- červenou papriku mletou
- černý pepř
- 1 zakysanou smetanu
- olej na smažení
Postup:
- Nejprve si nechte vařit rýži do změknutí, tak abyste ji pak mohli přidat k opečenému masu.
- Když už je rýže hotová, tak si na větší pánvi osmahněte cibulku, přidejte k ní mleté maso, to osmažte a rozdělte na malé kousky (pokud se samo nerozpadne, což by kvalitní maso udělat samo od sebe nemělo).
- Přidejte dvě velké lžíce červené papriky, špetku pepře a dle libosti posolte.
- Když už je maso měkké, přidejte k němu ještě nakrájené klobásky (čím pikantnější, tím lepší) a promíchejte společně s rýží.
- Vezměte si pekáček a začněte vrstvit nejprve masovo-rýžovou směs, pak vrstvu zelí a takhle až po okraj.
- Celé pak ještě přelijte kysanou smetanou a nechte péct v troubě na 200 ºC, až se na celém díle vytvoří zlatavá kůrčička.
- Servírujte za tepla i za studenta.
Související
-
Krůtí prsa ve slanině
Jak připravit originální sváteční jídlo? Jedno vás dnes Apetýt naučí, budeme totiž péct krůtí prsa ve slanině.
-
Zapečený lilek s tvarůžky
V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky.
-
Krkovička v ostrém leču
Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.