Kolik zaplatíme za teplo od tepláren ve Zlínském kraji?

21. září 2022 15:27

Začala topná sezóna. Někteří lidé, kteří využívají dálkové dodávky tepla od tepláren ve Zlínském kraji, ještě neví, kolik budou letos v zimě platit.

Ačkoli už začala topná sezóna, mnozí odběratelé zatím netuší, kolik peněz letos v zimě zaplatí za dodávky z tepláren. Mnohé teplárny totiž se zveřejněním nových ceníků stále vyčkávají. Je to především kvůli aktuálním výkyvům cen plynu.

Uherské Hradiště

Podle obchodní manažerky firmy CTZ, která zajišťuje dodávky tepla do přibližně 5 700 domácností, ale i firmám v Uherském Hradišti, Romany Snášelové bude záležet i na tom, jaký bude státní příspěvek, protože teplo je společně s elektřinou a plynem zahrnuto do tzv. úsporného tarifu.

Konkrétně ale uherskohradišťská teplárna neplánuje ceny tepla do konce roku měnit. Změna ale může nastat od 1. ledna příštího roku. Hlavním palivem pro zdroje v Uherském Hradišti je uhlí. Firma tak předběžně očekává, že cenový nárůst pro rok 2023 bude pouze na pokrytí inflace a pro odběratele to nebude znamenat výraznější změnu v platbách.

Valašské Meziříčí 

Podle jednatele valašskomeziříčské teplárny Josefa Gáby budou dodavatelé znát skutečné náklady až na Silvestra letošního roku. To se děje podle Gáby na základě vyhlášky Energetického regulačního úřadu. Na konci roku se náklady na výrobu a distribuci tepla započítají do skutečné ceny. Zatím tedy lidé zaplatí zálohové ceny, tedy ty předpokládané. Ty tato teplárna už zveřejnila je podle nich zřejmé, že lidé ve Valašském Meziříčí zaplatí za dálkové dodávky tepla dvojnásobek toho, co loni. 

Zlín

Teplárna Zlín dodává teplo pro sedmnáct tisíc domácností, pro úřady, školy, nemocnici a další odběratele. Vyrábí ho z domácího hnědého uhlí a biomasy. Letos Teplárna Zlín fakturuje předběžné ceny tepla včetně DPH v rozmezí od bezmála 580 do přibližně 730 korun za gigajoule, a to v závislosti na lokalitě a způsobu připojení zákazníka.

autoři: Lukáš Veselý , Gabriela Hykl , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související