Knížecí stodola v jihočeské Řepici je svědkem pohnutých dějin obce

22. duben 2016

Řepice je malá vesnička na dohled jihočeských Strakonic. Má jen pár set obyvatel, ale přesto to v ní žije víc než v leckterém velkém městě. Středobod obecního života v Řepici představuje rozlehlá Knížecí stodola, která po rozsáhlé rekonstrukci slouží jako víceúčelový sál.

Na území dnešní vsi stálo raně středověké hradiště. První písemná zmínka o Řepici ale pochází až ze 13. století. V té době už stála řepická tvrz, kolem které se odehrával bohatý hospodářský a kulturní život.

Největší rozkvět zažila vesnice v období renesance, kdy se spolu s tvrzí staly majetkem Hodějovských z Hodějova. Jan starší Hodějovský Řepici povýšil na kulturní centrum své doby.

Místosudí i hospodář

Tento zajímavý muž byl místosudím Království českého, humanistou, učencem, zdatným hospodářem a mecenášem spisovatelů a básníků, jež hostil a podporoval na obou svých statcích, nedaleké Kotýřině a Řepici. V Řepici také vybudoval zahradu se vzácnými rostlinami – jakousi předchůdkyni botanických zahrad. Jan Hodějovský zemřel roku 1566 a pohřben byl v řepickém kostele.

Stodola byla na počátku součástí hospodářského zázemí tvrze, později se stala jednou z mnoha staveb řepického velkostatku

Jenomže období vzmachu střídají obvykle období úpadku. A tak roku 1621 byla tvrz Hodějovským zkonfiskována, za Třicetileté války vypálena a celá vesnice vypleněna. Zřícenina tvrze stála v centru obce až do roku 1795, kdy došlo k rozparcelování ruin na stavbu vesnických domků.

Přes pohnuté dějiny se v Řepici dodnes dochovalo několik stavebních památek, které přečkaly válečné běsnění. Jednou z nich je Knížecí stodola. Její základy vznikly právě za rodiny Hodějovských, i když dnešní podobu stavbě vtisklo hlavně 19. století.

Stodola byla na počátku součástí hospodářského zázemí tvrze, později se stala jednou z mnoha staveb řepického velkostatku, který vznikl na panských pozemcích.

Ve 20. století Knížecí stodola značně zchátrala a hrozilo jí zřícení. Došlo ale k opravě a v současnosti slouží jako multifunkční sál pro potřeby obce. Mimo jiné se v roce 2012 ve stodole slavnostně vyhlásilo, že Řepice získala titul jihočeské vesnice roku.

autor: Filip Černý
Spustit audio