Klatovy chystají revitalizaci jezuitského semináře, architektonický návrh vzešel ze soutěže

4. duben 2024 20:03

Jak by architekti řešili revitalizaci objemného komplexu jezuitského semináře v Klatovech? A jak se jim podařilo dodržet zadání města? I to se lidé dozvědí na výstavě soutěžních architektonických návrhů v jezuitské koleji v Klatovech.

Bývalý jezuitský seminář v Klatovech čeká rekonstrukce

Pivovar, sodovkárna nebo byty. Takové bylo využití jezuitského semináře v Klatovech, poté co v 18. století přestal sloužit svému účelu. Dnes zchátralá a vybydlená stavba je poslední v celém rozsáhlém jezuitském komplexu, která na svoji opravu teprve čeká. Svítá jí ale na lepší časy. Město chystá její rekonstrukci a vycházet přitom bude z vítězného návrhu architektonické soutěže, kterou na revitalizaci barokního semináře vypsalo. Všechny soutěžní návrhy si mohou lidé prohlédnout v chodbě jezuitské koleje, a to až zhruba do konce května.

Bývalý jezuitský seminář v Klatovech čeká rekonstrukce

„Největší výzvou pro nás bylo udržet důstojnost domu a najít mu funkci. Nová podoba stavby by měla propojit historii a přítomnost,“ vysvětluje architekt vítězného týmu A69 – Architekti s. r. o. Jaroslav Wertig s tím, že jeho návrh zanechává domu některé dobové prvky.

Vedení města vybíralo vítěze z osmnácti týmů. Do finále jich postoupilo osm, ale jeden z technických důvodů nakonec návrh nepodal. Nyní je město připraveno na dopracování studie, které by mělo trvat zhruba čtyři měsíce. Poté začne projekce.

Architekti představují svůj vítězný návrh

„Budeme diskutovat s památkáři a upřesňovat využití jednotlivých prostor, ale základní koncept už je daný. Vznikne multifunkční místo využitelné trojím způsobem – komerčním, jako galerie a pro potřeby samotného města. Věřím, že na jaře příštího roku bude hotový projekt, budeme mít jasno ohledně financování a také stavební povolení, abychom vypsali soutěž a třeba na podzim příštího roku začali s realizací,“ popisuje další postup místostarosta Klatov Václav Chroust.

Rekonstrukce představuje dlouhodobou záležitost. Starosta Klatov Rudolf Slavetr odhaduje náklady zhruba na 250 až 300 milionů korun. „Budeme se snažit získat nějaké dotace, nicméně významný vklad bude muset být rozložen do jednotlivých rozpočtů města,“ dodává.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio