Kino Vesmír v Trutnově mělo už po opravách promítat, v budově je ale pořád ještě čilý stavební ruch

8. říjen 2022 07:43

Oprava kina Vesmír v Trutnově se protahuje a prodražuje. Podle radnice už téměř o 8 milionů korun a to práce ještě neskončily. Stavbařům zkomplikovaly práce nečekané objevy z přestavby objektu v 70. letech minulého století a velmi špatný stav střechy. V současné době už je hotová fasáda a zmizelo lešení. Pracuje se na interiérech. Hotovo by mělo být na konci jara příštího roku.

Čtěte také

S Vojtěchem Novotným jsme právě vstoupili do foyeru kina Vesmír v Trutnově. Stále to tady ale připomíná staveniště. „Pomalu se pouštíme i do technologií, které už pomalu nastupují po dokončení hrubé stavby. Už tady máme vzduchotechniku, máme tu topenáře i elektrikáře, už se pomalu rozjíždí vlastní technologie než jen hrubá stavba.“

Tento prostor bude vchodovou částí do celého objektu. „Tady jsme prošli krásným proskleným zádveřím, které tedy ještě nevidíme. Jsme vedle šatny, kde budou pokladny. Tam se budou kupovat lístky. Za šatnou pokračujeme k baru, kde bude občerstvení.

Oprava kina Vesmír v Trutnově se protahuje a prodražuje

Vcházíme do hlavního promítacího sálu. Vidíme tu připraveny jednotlivé části, kam přijdou namontovat sedadla. „Bude tu nově 256 míst pro diváky. A vpravo nad námi je platforma, kde bude 4 až 5 míst pro imobilní spoluobčany.

Čtěte také

Když se podíváme nahoru, tak nad námi je nádherný historický strop. Ten zůstal zachován. „A ten nám poměrně hodně zkomplikoval celou stavbu. Ale podařilo se nám ho zachránit. Zatím se jen upravovala nosná konstrukce střechy, na které onen strop visí.

Po schodech jsme vystoupali do nejvyššího patra. „Díváme se na monolitický strop malého sálu. Nacházíme se v prostoru pro účinkující herce.

Co stavbaře nejvíce překvapilo?

Čtěte také

„Nejvíce nás při současných opravách překvapily zásahy při rekonstrukci v 70. letech 20. století. A některé nosné konstrukce, které byly schovány za akustickými obklady, říká Vojtěch Novotný.

Právě kvůli nečekaným objevům a vícepracem se samozřejmě celý projekt také prodraží.

„Původní rozpočet byl zhruba 93 milionů korun i s DPH. A nyní jsme na částce těsně přes 100 milionů korun, dodává mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Spustit audio

Související