Ke kadeřnici nebo doktorovi se senioři z Chocně dostanou za pár korun

4. duben 2017

Český červený kříž rozšiřuje na Orlickoústecku nabídku takzvané senior dopravy do dalšího města. Je jím Choceň, která se tak stala pátým městem v okrese, které tuto službu důchodcům nabízí. Zatím jen na půlroční testovací provoz.

Služba začala fungovat na začátku tohoto týdne. Choceň je s devíti tisíci obyvateli pátým největším městem okrese Ústí nad Orlicí a je také pátým městem, kde tato služba funguje. Všechna čtyři větší města (Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Vysoké Mýto i Lanškroun) už senior dopravu mají.

Mezi důchodci je to prý oblíbený a navíc pohodlný a levný způsob dopravy. Ve všech pěti městech tuto službu zajišťuje Český červený kříž společně s tamními radnicemi a (zatím kromě Chocně) i ve spolupráci s Pardubickým krajem.

Čtěte také

Senior dopravu může využít každý, kdo je v důchodce. To je základní předpoklad i podmínka pro využití senior dopravy. Další náležitosti doplňuje ředitel Červeného kříže z Ústí nad Orlicí Martin Hodoval: „Musí mít uzavřenou s Červeným křížem smlouvu o přepravě. Ta smlouva ho sice k ničemu nezavazuje, ale opravňuje ho k tomu tu službu využívat. On si následně může telefonicky senior dopravu objednat. Domluví se, odkud kam chce jet, za jakým účelem a může cestovat v rámci všech pěti měst.“

Za jednu jízdu senioři zaplatí maximálně 40 korun, pokud má ale člověk speciální přenosnou permanentku, tak je cena za jednu jízdu i 30 korun. Navíc se platí za cestu a ne za počet osob. Takže když se senioři domluví, že potřebují jet na stejné místo, cestovné platí pouze jeden z nich.

Nejčastější cíl? Nemocnice a kadeřnice

Senioři se nechávají vozit v každém městě na trochu jiná místa. Například v Ústí nad Orlicí jezdí důchodci nejčastěji k doktorovi nebo do nemocnice. Ale třeba v České Třebové se prý senioři nechávají vozit za různými službami, jako například ke kadeřnici, ale také prý často jezdí na hřbitov. Jinak celkově na Orlickoústecku tuto službu loni využilo více než 1200 lidí k téměř 23 000 jízdám.

autor: zen
Spustit audio