Když myslíme špatně, naše tělo trpí, tvrdí popularizátorka neurovědy a koučka Janka Chudlíková

21. červen 2023

Lektorka a koučka Janka Chudlíková je se více než 10 let zajímá o neurovědu a motivuje lidi k podpoře osobních vizí, které přináší spokojenost, životní pohodu i zdraví.

Jak vzniklo cokoliv, co vidíte, ptá se v Apetýtu Chudlíková. „Prvotní byl nápad a myšlenka. A potom jsme našli cestu, jak to vytvořit fyzicky. Takhle je to i s naším zdravím, štěstím – nemůže se stát nic, co si nedokážeme představit.“ Změna myšlení podle ní dokáže doslova změnit život.

„Mysl je mentální nastavení a správný způsob myšlení, srdce jsou emoce a střeva jsou intuice,“ vysvětluje koučka. Ve střevech je totiž více serotoninu než v mozku a ta komunikační dálnice mezi střevy a mozkem je téměř jednostranná. Ze střev do mozku jde 95 informací, ale jenom 5 informací z mozku do střev. Proto nás bolívá břicho, když nejsme v pohodě,“ vysvětluje lektorka.

Od dětství se učíme to, co pokládá společnost za vhodné. „My máme pár sekund na zastavení naučené reakce,“ vysvětluje. Zkušená lektorka upozorňuje na to, že věnujeme příliš pozornosti vnějšímu světu a proto je důležitý čas ztišení a čas v přírodě. 

Jak nás v dospělosti ovlivňují limitující programy z dětství? Jak dokáže myšlenka spustit biologickou reakci v těle? Co to je dobrozvyk? O tom všem si poslechněte v Apetýtu!

Spustit audio

Související