Kdo si zahraje v pokračování filmu o Marii Terezii? V neděli se vybíral komparz v Kroměříži

7. duben 2019

Produkce připravovaného pokračování velkofilmu o Marii Terezii v neděli na Hanáckém náměstí v Kroměříži vybíral komparzisty pro epizodní role.

Delší vlasy, žádné viditelné tetování, nebo umělé nehty. To byly základní požadavky na účastníky castingu pro pokračování velkofilmu o Marii Terezii. Koprodukční projekt, na kterém spolupracovali Češi, Slováci, Maďaři a Rakušané se natáčel i v Kroměříži a štáb se do tohoto města vrátí. V neděli tam z několika set zájemců vybírala produkční společnost komparz i herce epizodních rolí. Po vyplnění dotazníků přišlo na řadu fotografování.

"Účastníky vyfotíme. Následně nám dají své konfekční a kontaktní údaje, plus pokud mají nějaké herecké zkušenosti nebo dovednosti, které by se daly uplatnit ve filmu. Případně nějaký zajímavý atraktivní vzhled, který by se dal využít pro konkrétní roli," popsal šéf produkční agentury Jakub Slabák.

Podle něj se do filmu může pustit i člověk, který nemá zkušenosti. "V rámci toho filmu je spousta možností. Od komparzu, kdy děláte, jak se říká takzvaně křoví, až po komparz, který tam má nějakou činnost, případně i nějaké malé epizodní role, kdy tam máte nějaké dvě tři věty či interakci s nějakým hercem," upřesnil Slabák.

V roce 2017 využila mezinárodní koprodukce čtyř veřejnopráních televizí při natáčení prvního dílu filmu o Marii Terezii zhruba tisícovku komparzistů.

Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá i pro současného diváka.
Ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa

„Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá i pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa. „Právě proto jsme se společně s koprodukčními partnery rozhodli připravit pokračování minisérie, která uspěla i u diváků v dalších evropských zemích,“ dodal Maxa.

Režie se i tentokrát ujme Robert Donhelm podle scénáře Mirky Zlatníkové a nově i Lucie Kopecké. V hereckém obsazení mimo jiné zůstává Vojtěch Kotek coby František Štěpán, manžel Marie Terezie. V roli panovnice ale Rakušanku Marii-Louise Stockingerovou vystřídá její krajanka Stefanie Reinspergerová. 

autoři: rv , Tomáš Hyánek
Spustit audio

Související