Kde na jižní Moravě právě projíždí sypače nebo pluhy? To nově zjistí lidé v mapové aplikaci

19. únor 2024 08:45

Jihomoravští silničáři spustili mapovou aplikaci, která lidem poskytuje online informace o pohybu vozidel zimní údržby a stavu ošetření silnic. V mobilu nebo na počítači tak uvidí třeba to, které úseky jsou prohrnuté nebo posolené. Různé barvy ukazují, kdy tudy cestáři projeli naposled. Aplikace je dostupná z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Zahrnuje silnice druhé a třetí třídy v celém kraji s výjimkou Brna.

Mapovou aplikaci jsme vyzkoušeli při cestě posypovým vozem, který řídil Jiří Němeček a ve kterém jsme jeli s náměstkem ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Milanem Macháčkem. Aplikaci jsme v mobilu otevřeli prostřednictvím odkazu na webu krajských silničářů. „Mapku si můžeme zvětšit a vidíme v ní oranžovou šipku – to je naše auto. Jedeme směrem na Moravany,“ popisuje Macháček.

„Nyní neprovádíme posyp, to znamená, že se nám trasa zobrazuje pouze fialovou barvou, to je jakoby kontrolní jízda. V případě, že bychom prováděli posyp, na mapě se různými barvami zobrazují úseky, které byly ošetřené.“ Zelená barva znamená, že auto silničářů daný úsek ošetřilo nejdéle před 30 minutami a oranžová barva značí údržbu nejdéle před hodinou.

Aplikace neběží v reálném čase, zobrazení má asi desetiminutové zpoždění dané načítáním webové stránky.

Jihomoravští silničáři spustili mapovou aplikaci, která lidem poskytuje online informace o pohybu vozidel zimní údržby a stavu ošetření silnic

Jihomoravští silničáři používali interní systém, který jim poskytuje přehled o pohybu vozidel údržby, už asi deset let, říká náměstek jihomoravského hejtmana Jiří Crha (ODS): „Dnes to zavádíme, aby to bylo online na webu pro veřejnost. Nejsme prvním krajem, podobně to funguje ve Středočeském, Zlínském nebo Olomouckém kraji.“

Plány, sečení i Brno

Podle šéfa krajských silničářů Romana Hanáka by v mapové aplikaci měl do budoucna přibýt také plán zimní údržby, letní údržba včetně sečení kolem silnic a také informace o tom, kdy se jednotlivé úseky mají udržovat.

V mapě nejsou viditelné silnice první třídy, které mají při posypu prioritu, ani silnice na území Brna, o které pečuje městská firma Brněnské komunikace. Ta má od této zimní sezóny nového dodavatele systému GPS, který se neshoduje se systémem krajských silničářů. O vzájemném sladění dat spolu budou jednat.

Spustit audio