Každé místo voní specificky. Ve Strání cítím vždy rozkvetlé louky plné vzácných květin, přiznává parfumérka Kubelová

18. červenec 2023

O rodačce ze Strání se říká, že má jeden z nejcitlivějších nosů v Česku. Jana Kubelová vystudovala obor chemie, dnes se kromě přípravy vůní věnuje osvětové činnosti a snaží se povědomí o svém oboru rozšířit i mezi laiky.

„Já si vůbec nemyslím, že mám nějaký výjimečný čich. To někdo kdysi napsal a všichni mi to pořád připomínají,“ říká s úsměvem parfumérka. Základním předpokladem je podle ní normálně fungující čichový smysl.

Čtěte také

Jaké má Jana Kubelová vzpomínky na vůně svého dětství? „Každé místo voní specifiky,“ myslí si. „Strání, malebná vesnička v samém srdci Bílých Karpat, voní vždy nádhernými rozkvetlými loukami plnými vzácných květin jako jsou stavače, zvonky, kopretiny, sady plné zralého ovoce, švestek. Protože jsem vyrůstala v hospodářské rodině, tak byla typická vůně čerstvě nadojeného kravského mléka. Potom taky zahrada plná maminčiných růží,  pivoněk a pak samozřejmě vůně z kuchyně,“ zasní se v rozhovoru.

Studovala i ve Francii, kde má parfumérství dlouholetou tradici. „Nastoupila jsem na mezinárodní institut parfému, kosmetiky a potravinářských aromat, na dvouletém kurzu nás seznamovali se základními látkami a učili nás, jak se rodily jednotlivé kategorie parfémů od 19. století, kdy se vůně kromě přírodních látek začaly tvořit i ze syntetických materiálů,“ vysvětluje Kubelová.

Jak funguje čichová paměť? Kolik vůní může najednou člověk otestovat, aby nebyl přesycen? Jak se tvoří parfémy? O tom si poslechněte v Apetýtu!

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související