Kaštanové řezy

podle paní Mirky

Suroviny:

350 g syrových kaštanů (cca 300 g vařených a oloupaných)
8 vajec
200 g jemného krystalu
80 g sladké strouhanky (z dětských piškotů nebo z keksů)
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
200 g malinové nebo jiné pikantní zavařeniny
500 ml sladké smetany ke šlehání
120 g čokolády na vaření

Postup:

Kaštany na vypouklé straně nařízneme a na vlhkém plechu ve středně vyhřáté
troubě pečeme cca 15 minut. Potom je oloupeme a ještě teplé protřeme sítem.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme prolisované vychladlé kaštany,
strouhanku a tuhý sníh z bílků. Vše velmi lehce promícháme a vlijeme do
vymaštěného a hrubou moukou vysypaného pekáče nebo plechu s vyšším okrajem.
Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 minut. Necháme trochu prochladnout a
vyklopíme na mřížku. Studený korpus rozřízneme, potřeme malinovou
zavařeninou, vrchní díl přiklopíme zpět a ozdobíme dotuha ušlehanou
šlehačkou, do které jsme lehce vmíchali nastrouhanou čokoládu.

V chladu necháme asi 1 hodinu proležet. Pak krájíme na řezy a podáváme.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.