Kapr načerno
Kapr načerno je snad nejstarší přípravou štědrovečerního kapra. Můžete letos překvapit rodinu a takto upraveného kapra na slavnostní vánoční tabuli servírovat. Dříve se takto upravený kapr podával se šiškami či noky, v současné době ho nejčastěji podáváme s kynutým či houskovým knedlíkem. Je lépe připravit omáčku den předem, aby se dobře proležela a chutě se prolnuly.
Suroviny na šest až osm:
2 kg očištěného vykuchaného kapra
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
150 g másla
1 lžíce cukru
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti (nejlépe jablečný nebo vinný)
sůl
Postup:
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody a zvolna vaříme asi 12–14 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme.
Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme, společně s částí cukru na polovině másla do světle hnědého zabarvení.
Do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryb a zahustíme zásmažkou, připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu.
Během vaření podléváme červeným vínem.
Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme.
Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, nakrájené na plátky a spařené, oloupané, na nudličky nakrájené mandle.
Podáváme tak, že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.
Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.