Kapli sv. Stapina získalo město Bakov nad Jizerou. Zdejší vodu považovali za léčivou už Valdštejnové

19. březen 2024 11:00

Barokní kaple svatého Stapina, postavená nad pramenem vody v Klokočském lese na Mladoboleslavsku, bude patřit Bakovu nad Jizerou. Radnice o ni usilovala přes patnáct let, na převodu se teď domluvila s Lesy České republiky. Podle tamních obyvatel je voda ve studánce léčivá, o jejích zázračných účincích mluvili už Valdštejnové.

Místu se říká Klokočka, podle mohutného klokoče, který rostl nad místem, kde vyvěrá pramen vody. Té byly, a stále jsou, připisovány léčivé vlastnosti. Léčil se s ní i František Josef z Valdštejna. Z vděčnosti zde proto dala roku 1724 hraběnka Marie Markéta z Valdštejna postavit kapli zasvěcenou svatému Stapinovi.

Do kaple vedou staré historické dřevěné dveře. Uvnitř jsou tři řady lavic a vepředu oltář, kterému vévodí Panna Marie. Spodní část omítky na budově je ale oprýskaná a fialově zbarvená. Vypadá to, že by kaple potřebovala velkou investici na opravu, i když se celkově její stav nezdá jako nejhorší.

„Byla uzavřena směnná smlouva s Lesy České republiky a v současné době čekáme už jenom na zápis do katastru nemovitostí,“ uvedla starostka Bakova nad Jizerou Jana Blechová (z ODS.)

„Lesy ČR převedli Bakovu nad Jizerou kapli svatého Strapina včetně inventáře, přičemž od příslušného územního samosprávného celku získali lesní pozemky o celkové výměře téměř pět a půl hektaru,“ potvrdil mluvčí Lesů České republiky Přemysl Šrámek.

Voda je život

Kaple sv. Stapina - u pramene vody

K samotnému pramenu se schází po několika schodech dolů. Kolem je klenuté podloubí, na místě několik hrníčků a cedule s nápisem „Voda je život“.

„Určitě to zůstane otevřené tak, jak to je, a jak jsme všichni zvyklí jezdit se sem napít nebo si nabrat vodu domů. Pro nás je ta voda opravdu nějakým způsobem vzácná. Všichni Bakováci odmalinka vědí, že klokočská voda je zázračná,“ dodává starostka.

Letos dá radnice na zajištění střechy památky půl milionu korun, další peníze pak bude investovat v příštích letech. Všechno ale musí konzultovat s památkáři.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio