Kapacita vyčerpána. O studium na ZUŠ Kroměříž je mimořádný zájem. Studuje zde 1520 žáků

30. květen 2019

ZUŠ v Kroměříži navazuje na bohaté tradice hudební školy, která byla založena 1882 jako první česká hudební škola na Moravě. Zapojila se do projektu ZUŠ Open.

Dvanáctiletý klavírista Jan Schulmeister je momentálně tím nejzářivějším klenotem kroměřížské ZUŠ. „To bylo asi ve třech nebo čtyřech letech, když maminka cvičila, tak já jsem za ní stále chodil a nudil jsem se. A vždy jsem si jí sedl na klín a chtěl hrát s ní,“ vypráví doslova živelný Honza o svých začátcích. Vyhrává prakticky každou soutěž, kterou absolvuje.

„V poslední době mohu jmenovat velký úspěch v Beethovenových Teplicích, kde získal nejen první cenu, ale také cenu pro nejúspěšnějšího žáka základních uměleckých škol a za nejlepší interpretaci Ludwiga van Beethovena,“ připomíná ředitelka kroměřížské školy Ivona Křivánková.

Letošní rok je pro školu významný i padesátinami dechového orchestru, kterým prošly za dobu jeho existence asi čtyři stovky muzikantů. Zakládal jej Jaromír Michoněk a vzpomíná na vůbec první vystoupení dechovky. „Na prvního Máje hrálo dvanáct muzikantů, protože jsme nebyli schopni pochodovat. Za pochodu hrát, to už by bylo úplné unikum. Tak nám potom vojáci půjčili nákladní auto, na to my jsme sedli a objížděli jsme celé město a okolí. Znali jsme dvě skladby – pochod a polku, a to se hrálo dokola, jak se říká do zblbnutí,“ vzpomněl Michoněk.

Už několik let máme opravdu plnou kapacitu 1520 žáků a zájem o studium je opravdu mimořádný.
Ivona Křivánková, ředitelka školy

Učitelé kroměřížské ZUŠ aktuálně vedou 1520 žáků. Regule vyšší počet neumožňují, připomíná ředitelka Ivona Křivánková. „Už několik let máme opravdu plnou kapacitu 1520 žáků a zájem o studium je opravdu mimořádný. Třeba ohledně žesťových nástrojů jsme jednu dobu měli poněkud menší zájem, ale v současné době se to už vyrovnává. A takovým oborem, o který je mimořádný zájem, je obor klavír,“ uvedla ředitelka.

Kroměřížská škola dostala exkluzivní nabídku, kterou nemohla odmítnout. Žáci si 1. června zahrají v pražském sídle senátu. „Budeme vystupovat s orchestrem, který je složený z komorních hráčů smyčcového oddělení naší školy plus další dechové nástroje z dalších základních uměleckých škol pod vedením Pavla Nikla,“ přiblížila ředitelka.

Základní umělecká škola v Kroměříži je také hlavním partnerem stipendijního programu Menart pro nadané žáky a jejich učitele. Zapojují se do něj významní čeští umělci v roli mentorů. Čtyřikrát ročně se s dětmi potkají. S vybranými žáky tak budou od září pracovat například houslista Jan Fišer, klavírista Ivo Kahánek nebo Radka Fišarová v muzikálovém oboru.

autor: pes
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.