Kamiony v centru Oder zatím budou i dál, radní jejich průjezd nezakážou

13. únor 2023 11:14

Odry stále řeší hlučnou a prašnou kamionovou dopravu v centru města. I když teď může radnice vjezd kamionů na historické náměstí úplně zakázat, neudělá to. Nejdřív chce najít dopravcům náhradní trasu. Pomůže s tím i Moravskoslezský kraj, který od státu převezme hlavní průtah městem.

Zatímco si na trzích na oderském Masarykově náměstí kupují zeleninu, objíždí je kamiony. „Je to úplná katastrofa – tady když chcete přejít a jedou kamiony, oni se ani kolikrát nedívají a jedou,“ říká jedna z obyvatelek, paní Zdeňka.

O kousek dál stojí ve frontě u stánku s masem paní Vladimíra. Aby kamiony z centra města zmizely, si přeje už dlouho. „Byl by tady klid a pohoda. Hlavně přes léto, že si tady člověk odpočine,“ přeje si.

O nespokojenosti místních lidí ví i starosta Libor Helis (SNK). „Dochází tady ke čtyřem porušováním práv občanů, kteří tady bydlí. Hluk, který musí snášet, prašnost, bezpečnost a poslední věcí je devastace majetku,“ vyjmenovává starosta.

Kvůli komplikované situaci radnice dlouhodobě usilovala, aby cesta vedoucí náměstím už nebyla silnicí první třídy, ale druhé. Mění se tím i vlastník komunikace, kterým už nebude Ředitelství silnic a dálnic, ale kraj.

Nechceme perzekuci, říká starosta

Město chce ale s úplným zákazem vjezdu kamionům na náměstí ještě počkat. „Začne jednání s krajem. Budeme hledat cesty, jak co nejméně ublížit lidem, to znamená i těm dopravcům. Nemáme zájem perzekuovat, ale musíme si uvědomit, že je tady šest tisíc občanů a možná polovina z nich je právě tímto systémem zatížena,“ říká Helis.

Starosta Oder chce například kamionům najít jinou trasu, přes kterou by mohly jezdit. Ve hře je třeba i obchvat města, na který ale radnice nemá peníze.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Radka Podstawky (ANO) je kraj připravený Odrám pomoct najít řešení. „Jsem určitě otevřený setkání se všemi dotčenými,“ uvedl Podstawka.

Než se tedy najde společné řešení, kamiony budou stále přes centrální náměstí projíždět. A podle starosty je jich někdy za den i 300.

Spustit audio