Kakaový koláč podle Marie Baťové
Nadace Tomáše Bati ve Zlíně vydala Kuchařku 99 sladkých receptů Marie Baťové. Jejími kulinářskými deníky listujeme také ve čtvrtečních apetýtových receptech.
Více poví Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati.
Na Kakaový koláč podle Marie Baťové potřebujeme:
na korpus:
- 50 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- půl sáčku prášku do pečiva
na polevu:
- 180 g moučkového cukru
- 70 g másla
- 50 ml mléka
- 2 polévkové lžíce kakaa
Postup:
- Mouku smícháme s cukrem, přidáme kakao a prášek do pečiva.
- Dále vejce, změklé máslo a mléko.
- Vytvoříme tekuté těsto.
- Nalijeme do koláčové formy, vymazané a vysypané.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme koláč asi 30 minut.
- Připravíme polevu – ke změklému máslu přidáme cukr, kakao a mléko a metličkou polevu vyšleháme.
- Koláč necháme po upečení mírně vychladnout, asi 20 minut.
- Vyjmeme z formy, nakrájíme na klínky, vrátíme do formy a takto nakrájený polijeme polevou.
- Po ztuhnutí znovu protáhneme řezy a servírujeme klínky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.