Kakaový koláč podle Marie Baťové

Nadace Tomáše Bati ve Zlíně vydala Kuchařku 99 sladkých receptů Marie Baťové. Jejími kulinářskými deníky listujeme také ve čtvrtečních apetýtových receptech.

Více poví Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati.

Na Kakaový koláč podle Marie Baťové potřebujeme:

na korpus:

  • 50 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 polévkovou lžíci kakaa
  • půl sáčku prášku do pečiva

na polevu:

  • 180 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 50 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Postup:

  1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme kakao a prášek do pečiva.
  2. Dále vejce, změklé máslo a mléko.
  3. Vytvoříme tekuté těsto.
  4. Nalijeme do koláčové formy, vymazané a vysypané.
  5. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme koláč asi 30 minut.  
  6. Připravíme polevu – ke změklému máslu přidáme cukr, kakao a mléko a metličkou polevu vyšleháme.
  7. Koláč necháme po upečení mírně vychladnout, asi 20 minut.
  8. Vyjmeme z formy, nakrájíme na klínky, vrátíme do formy a takto nakrájený polijeme polevou.
  9. Po ztuhnutí znovu protáhneme řezy a servírujeme klínky.