Kadaňské divadlo Navenek si připomíná 20 let na scéně

12. duben 2024 11:06

Před 20 lety vzniklo v Kadani na Chomutovsku amatérské divadlo s názvem Navenek. Během dvou dekád nastudovalo bezmála 40 divadelních her. Kromě pohádek a představení v rámci městských slavností také komedie a dramata.

„Divadlo Navenek vzniklo asi tím, že tady chybělo. Já jsem se stal divadelníkem tak, že mě zlanařili na vysoké škole. Začal jsem s ním v Plzni, pak v Lounech, a do Kadaně jsem si ho chtěl také přivést. Nešlo to ale lámat, že bychom to lounské sem převezli. Proto jsme ustanovili kadaňské divadlo. Sehnalo se asi osm lidí na začátek, vznikli jsme hned na jaře v roce 2004,“ vzpomíná jeho zakladatel a současný starosta Kadaně Jan Losenický z ODS.

A první divadelní představení na sebe nenechala dlouho čekat. „Hned v dubnu 2024 jsme měli jako první Pašije, což byla taková jednodušší věc, do podzimu jsme pak zkoušeli další hru, která už byla vážná,“ dodává Losenický.

Soubor divadla Navenek nabírá členy i z divadelního kroužku kadaňského gymnázia

Během 20 let prošlo divadlem asi 120 herců, režisérů, muzikantů, kulisáků a techniků.

Jiří Jerie je v souboru od jeho počátků, divadlo Navenek spoluzakládal: „Já jsem to uvítal. Vždycky jsem měl puzení hrát divadlo, jen k tomu nikdy nebyla příležitost. Takže když jsem se o té myšlence na založení divadla dozvěděl, hned jsem souhlasil, protože to bylo něco, co jsem si vždycky chtěl vyzkoušet.“

Soubor založil i přehlídku amatérského divadla Kadibřez nebo-li Kadaňský divadelní březen.

Tereza Gwoždiáková přišla do souboru za svým učitelem z gymnázia.

„Honza Losenický byl můj učitel na gymnáziu, a při tom všem tam ještě měl divadelní kroužek. Oslovil i lidi z něj, aby se stali součástí toho zakládajícího souboru. Teď já jsem učitelka na gymnáziu a vedu tam divadelní kroužek, jehož členové a členky nám pomáhají a postupně se stávají našimi regulérními členy,“ shrnuje.

Představení plné soutěží a zábavy k výročí založení divadla Navenek se uskuteční 12. dubna od 18 hodin v kadaňském Orfeu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související