K Zelenému čtvrtku patří tradičně zelená jídla a zelené pivo, mají zajistit stálé zdraví
Ve velikonočním období, zejména kolem Zeleného čtvrtku nabízí restaurace kromě zelených jídel i zelené pivo. Jeho obliba rok od roku roste, vaří ho desítky velkých i malých pivovarů.
Zelený čtvrtek je v rámci křesťanských tradic prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jednou z tradic na Zelený čtvrtek je jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Lidé věří, že jídla z těchto surovin jim zaručí pevné zdraví.
V současnosti si zejména v restauracích lidé v těchto dnech oblíbili i možnost zkusit zelené velikonoční pivo.
Jak velký je zájem o zelená piva? Jak pivovarníci docílí u tohoto piva požadované barvy? Dozvíte se v reportáži reportérky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové, která navštívila minipivovary ve Zlínském kraji.
Související
-
Zelený čtvrtek
Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat.
-
Velikonoce - zvyky a tradice jednotlivých dnů Svatého týdne
Velikonoce jsou pro mnoho lidí předzvěstí jara. Jde samozřejmě také o nejdůležitější křesťanský svátek.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka