Jsme národ houbařů. Domů si ročně přineseme průměrně šest kilo hub

20. říjen 2022

Houby – tyto dary přírody milujeme tak, že nám není zatěžko vstát za úsvitu, klopýtat zamlženým lesem cestou necestou a prodírat se křovisky. A také rádi obdivujeme mimořádné exempláře hub, ať už je našel kdokoli. I proto jsou velmi oblíbené houbařské výstavy. Jednu takovou připravilo Jihomoravské muzeum ve Znojmě a právě z ní vysílala moderátorka Jarka Vykoupilová další z pořadů Apetýt.

Lidé na výstavě mohli kromě hub samotných obdivovat i způsob instalace. Aby byl dojem dokonalý, pořadatelé neváhali přinést spolu s exponátem i kus stromu, na kterém houba rostla. Další zvláštností je uzpůsobení expozice nevidomým a slabozrakým. Ti si mohou vybrané kusy nejen ohmatat a očichat. „Máme tady dokonce houby, které je možné ochutnat. Mají třeba palčivou chuť“, líčí botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě  a jeden z pořadatelů Radomír Němec.

Na výstavě "Živé houby" v Jihomoravském muzeu ve Znojmě je asi 300 druhů hub, což zdaleka nepředstavuje všechno, co v regionu roste. „Máme tady teplomilné houby, které jsou vázané speciálně na jižní Moravu. Na Znojemsku jsou taky hodně spraše, takže i na těch jsou specifické druhy. Celkově je v oblasti popsáno asi 1300 druhů, ale myslím si, že jich tady ještě jednou tolik bude," líčí Radomír Němec.

Když jsou specifické podmínky, umí houby i svítit. Některé druhy se zase nesnášejí s alkoholem a organismus na takovou kombinaci reaguje jako na otravu. A věděli jste, že mladou hadovku smrdutou lze smažit? Poslechněte si Apetýt s datem 19. října 2022.

Spustit audio

Související