Jiří Tichota: Spirituál kvintet končí z našeho vlastního rozhodnutí

3. březen 2020

Legendární Spirituál kvintet se po šedesátileté kariéře loučí sérií čtrnácti vyprodaných koncertů v pražské Lucerně. „Končíme z vlastního rozhodnutí, ne proto, že bychom se rozhádali,“ říká zakladatel a umělecký vedoucí kapely Jiří Tichota.

Kapela Spirituál kvintet právě zahájila sérii posledních koncertů, kterými se po šedesáti letech loučí se svými fanoušky. Prvních deset koncertů, které se konají v pražské Lucerně, bylo ihned vyprodaných, kapela proto přidala ještě další čtyři termíny. Píseň Jednou budem dál si tak publikum společně se Spirituál kvintetem zazpívá živě naposledy 26. dubna.

Spirituál kvintet na prvním ze svých posledních koncertů

Koncerty nejsou a nebudou podle Jiřího Tichoty smutné a ani nostalgické: „I když jsme začínali před šedesáti lety v tehdejší těžké době, byla to vždy hudba, která nás držela nad hladinou. A věřím, že naše fanoušky také. Jinak na rozdíl od muzikantů například ze 17. a 18. století máme tu výhodu, že máme na kontě vydaných třicet alb. Pokud se tedy někomu z našich posluchačů zasteskne po naší muzice, může si ji pustit. Po velkých halách netoužíme, a tak nám Lucerna na poslední koncerty připadá jako místo správně velké, aby se udržela intimita a nebyla velká vzdálenost mezi námi a publikem,“ přibližuje poslední koncerty Jiří Tichota.

Xavera zajímalo, kdo má ve Spirituál kvintetu hlavní slovo: „Kapela, která by měla spory, by nevydržela hrát šedesát let. Končíme z vlastního rozhodnutí, ne proto, že bychom se rozhádali. Vše v kapele se děje dobrovolně, ale pokud se musí něco rozhodnout, musí na sebe vzít někdo zodpovědnost, a jsem to já. Jinak naši mladí kolegové z kapely už mají jasno, v čem budou pokračovat, až Spirituál kvintet skončí. Mně bude už osmdesát tři let, ruce už nejsou tak hbité jak bývaly, a nechci to kolegům kazit,“ vysvětlil Tichota.

Spirituál kvintet a bratři Nedvědové

Jan a František Nedvědi

Když Spirituál kvintet v roce 1960 vznikl, měl čtyři zakládající členy. Kromě Jiřího Tichoty, který zůstal celých šedesát let, se muzikanti v kapele několikrát obměnili. V roce 1974, po odchodu Karla Zicha, přišli do skupiny bratři Jan a František Nedvědovi a Zdenka Tosková, později Tichotová. Podle Jiřího Tichoty byli všichni členové Spirituál kvintetu důležití, nikdo z nich nebyl ten nejdůležitější: „Na bratry Nedvědovy vzpomínám s velkou láskou a v tom nejlepším. Přinesli s sebou spoustu dobré muziky a přišla s nimi i pozdější moje manželka Zdenička. Na spolupráci vzpomínám často a rád.“

Vést kapelu s mnoha tak výraznými různými osobnostmi po dobu šedesáti let určitě není jednoduché. Xaver se proto zeptal, zda musel Jiří Tichota zvedat někdy hlas nebo rozdávat pokuty: „Měli jsme pokuty domluvené, ale to už neděláme. Například v době bratří Nedvědů jsme měli pokuty za pozdní příjezd. Dnes už každý z členů kapely ví, co je jeho povinností, pokuty nejsou třeba.“

Ve vzpomínkách se Jiří Tichota vrátil k pro něj asi nejsilnějšímu a nezapomenutelnému zážitku z celé kariéry. Bylo to 23. listopadu 1989, kdy členové Spirituál kvintetu zpívali na balkóně Melantrichu pro davy Pražanů. „Tenkrát nám zavolali z bytu Václava Havla, zda bychom mohli přijít na Václavské náměstí zazpívat písničku Až se k nám právo vrátí. My jsme právě zkoušeli, tak jsme se hned domluvili, že přijdeme.

Dalším velkým zážitkem bylo také setkání na jednom pódiu s Václavem Havlem a Georgem Bushem starším, kteří si s námi zazpívali píseň Jednou budem dál,“ vzpomíná vedoucí kapely.

Fotograf motýlů

Kromě odborníků a přátel Jiřího Tichoty asi mnoho lidí neví o jeho vášni pro motýly, které sleduje, dokumentuje a fotografuje: „Je to láska od dětství a musím se pochlubit, že celá řada mých fotografií je použita ve vědeckých příručkách. Motýli přežívají tam, kde je příroda nejzachovalejší, a tak vás jejich focení vede do krásné krajiny, kde si vymyjete hlavu. Byl to pro mě vždy odpočinek. Bohužel řada míst, která jsem navštěvoval před deseti, patnácti lety, už neexistuje, a to je pro motýlky velmi špatné. Miluji všechny tvory na této planetě a za motýly jsem ochotný jít kamkoliv. Motýlci jsou totiž naše svědomí.“ Na fotky motýlů Jiřího Tichoty se můžete podívat do jeho webové galerie.

A co se stane v okamžiku, až Spirituál kvintet skončí? „Země se nepohne, nevychýlí se ze své dráhy,“ usmívá se Jiří Tichota. Na co vše se těší a co bude dělat, až kapela odehraje poslední koncert, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio