Jihomoravské hygieniky čeká snižování počtu územních pracovišť. Na provoz všech nejsou peníze, říká jejich šéf

7. červen 2023

Krajské hygienické stanice čekají těžké časy. Co považuje ředitel jihomoravské pobočky David Křivánek za největší problém hygieniků v současné době a jak chce motivovat zaměstnance?

David Křivánek nedávno obhájil pozici ředitele Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Tuší ale, že své podřízené teď bude muset provést těžkým obdobím. „Mým velkým úkolem je pomoct ke zklidnění v řadách alespoň našich úředníků, protože přes různé škrty, které jsou ohlášeny, musíme zajistit chod úřadu.“

Tím ovšem nemyslí jen technické vybavení. Lidem je potřeba vytvořit také dobré podmínky pro práci, aby neodcházeli na klidnější a lépe placená místa do privátní sféry. Přimlouval by se také za zrušení některých agend, které hygienikům byly svěřeny v minulosti a dnes už nejsou tak aktuální. „Máme násobně méně lidí na více agendy a samozřejmě to se v těch výkonech musí projevit. Ale zatím zvládáme. Někdy ovšem s maximálním vypětím sil.“

Omezené prostředky neumožní dál udržet stávající síť územních pracovišť. Některá proto zruší. Která konkrétně zatím zveřejňovat nechce. Plánuje totiž, že služby pro občany se pokusí udržet. Třeba tak, že pracovníci, u kterých to charakter jejich práce umožní, přejdou do režimu home office. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.