Jehněčí maso na víně a česneku
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)
100 g anglické slaniny
1 lžíce sádla
1 cibule
5 stroužků česneku
červené víno na podlití (cca 2 dl)
mletý pepř
sůl
Postup:
Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme sádlo, zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a maso ze všech stran v tuku opečeme. Poté maso vyjmeme a potřeme ho prolisovaným česnekem. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.
Příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá zelenina…
6 – 8 porcí
Celková doba přípravy cca 1,5 - 2 hodiny
Suroviny pro 4 porce:
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.