Je to o lidech a spolupráci. Hostětín, který navštívil i princ Charles, získal ekologického Oscara

26. listopad 2020

Hostětín proslul díky realizaci velkého množství ekologických projektů. V říjnu získala obec takzvaného ekologického Oscara.

„Hostětín je malá obec v Bílých Karpatech, kam jsem se dostala pracovně s osvětovou prací. Velký podíl na získání eko-Oscara mají místní, takže to ocenění je hlavně díky občanům. Ty počiny souvisí s tím, jak obec funguje,“ přibližuje na úvod rozhovoru ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Hostětín navštíví 7 000 lidí ročně, přičemž stálých obyvatel má kolem dvou set.

Obec využívá šetrné veřejné osvětlení, fungují tam tři fotovoltaické elektrárny, součástí obce je i výtopna na dřevní štěpku.

„Od 50. let se to tam vyvíjí, je to dlouhodobá věc. Obci nejdříve hrozila stavební uzávěra a vylidnění. Na počátku stálo vyřešení odpadních vod a na tom se vzděláváním podílela naše organizace, dělali jsme osvětové přednášky. To se podařilo a obec měla jako jediná kořenovou čističku na jihovýchodní Moravě.“

Kdyby tisíc Hostětínů

„Je to o lidech a také o spolupráci. V Hostětíně vznikla moštárna a je významným zaměstnavatelem. Zpracovává ovoce ze sadů, které jsou ikonou Bílých Karpat. Lidé tam mohou vozit jablka a vyrábíme mošt, který jde do distribuce,“ říká Gaillyová a dodává, že nikdy z úřadů neměli pocit, že by jim házeli klacky pod nohy. „Ale je to náročný proces, když jdete s nějakým projektem za úředníky.“

Co v obci obdivoval princ Charles, který je známý svou pozorností, kterou věnuje životnímu prostředí? A co má v plánu do budoucna starosta Jaroslav Boleček? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související