Játra na slanině

Páteční recept Apetýtu nabízí játra na slanině a cibulce. Ať už dáváte přednost hovězím nebo vepřovým játrům, na tenhle recept se hodí obojí.

Hotovo je za pár chvilek, jídlo se hodí jako rychlá verze víkendového oběda, tak při každodenním shonu uprostřed týdne. A když přidáte hranolky z trouby, tak se budou vaši strávníci olizovat za ušima.

Budete potřebovat:

  • 750 g vepřových jater
  • 120 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • rostlinný olej
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

  1. Játra důkladně odblaňte a nakrájejte na kostky velikosti sousta.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli rozkrájejte buď nahrubo, nebo na čtvrtkolečka.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olej a lehce na něm zpěňte cibuli se slaninou.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte nakrájená játra a zprudka restujte dohněda.
  5. Hotová játra jsou na omak ještě trochu pružná, už úplně tuhé kousky jater značí, že jste je dělali příliš dlouho a budou vysušená.
  6. Hotový pokrm můžete ještě podlít worcesterem a nechat ho odpařit, udělá pokrm kořeněnější.
  7. Jinak stačí v této fázi zlehka osolit (záleží na slanosti slaniny) a opepřit.

Tip: Podávejte s ideálně hranolkami z trouby a s domácí majonézou, kterou jednoduše vykouzlíte ze zakysané smetany, strouhaných kyselých okurek a soli.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.