Jaroslav Faltýnek: V poslední době je většina mých obrazů pozitivních

16. prosinec 2019

Jaroslav Faltýnek je agronom, manažer, politik a první místopředseda hnutí ANO 2011. V soukromém životě je ale hlavně malíř, první výstavu obrazů měl už v roce 1986. Dříve svá díla i pro dával, nyní je většinou dává jako dárky.

Jaroslav Faltýnek pochází z Prostějova, se kterým je stále spojen. V Prostějově i jeho okolí měl také první výstavy svých obrazů. A ve svém zdejším domě má ateliér, kde tráví volné chvíle: „Je to město, které mám rád. Pokud mi čas dovolí, jedu do Prostějova do svého domu, v ateliéru si otevřu dobré červené moravské víno a začnu ze sebe vše pouštět na plátno. Znamená to pro mě relaxaci a možnost myslet na něco jiného, než na politiku. V poslední době je většina mých obrazů pozitivních, protože se cítím dobře. Jenom nemám na malování tolik času, kolik bych mít chtěl,“ přibližuje Faltýnek svého koníčka.

V osmdesátých a devadesátých letech Jaroslav Faltýnek prodával obrazy svým známým nebo si je lidé kupovali na výstavách. Dnes své obrazy hlavně rozdává přátelům jako dárky k narozeninám. V červnu se několik jeho obrazů prodalo na charitativní dražbě ve prospěch speciální školy v Prostějově. Tu Faltýnek podporuje již dvacet pět let. Po dražbě se ozvalo několik dalších zájemců o jeho obrazy.

„V poslední době mě potěšila sms zpráva od kamaráda. Vyfotil můj obraz, který visí u jednoho ředitele banky v Olomouci. Další jsou k vidění například v restauraci hotelu Naháč. Jsem moc rád, že mé obrazy jsou mezi lidmi,“ říká Faltýnek.

Osobní život

Xaverovi Jaroslav Faltýnek také prozradil, v čem by se chtěl ještě zdokonalit: „Ve všem. Mým nejslabším místem je jazyková vybavenost a hlavně ješitnost. Měl bych být pokorný, ale ne vždy se mi to podaří. Projevuje se to například tím, že neadekvátně reaguji na protihráče nebo partnery. Lépe je vždy popřemýšlet, než reagovat spontánně. Dokážu se zaseknout. Moje láska mi říká, že ‚sa zdúvám‘, je Slovenka a tohle znamená, že se nafouknu a nemluvím,“ prozrazuje Faltýnek.

Ruku by si Jaroslav Faltýnek prý zatím podal s každým: „Jsem zvyklý říkat věci do očí, což se v politice nevyplácí. Ta je hlavně o kompromisu. Já se snažím hledat kompromisy napříč politickým spektrem. Jinak za práci politiku nepovažuji. Pracoval jsem jako agronom nebo manažer, to jsou práce, kde je za vámi něco konkrétního vidět. V politice jsou za námi vidět hlavně zákony.“

V osobním životě mrzí Jaroslava Faltýnka rozpad rodiny, i když od něj uplynulo už patnáct let: „Myslím, že nikdo nedokáže dobře snášet rozvod. S ženou jsme se sice rozešli smírnou cestou, ale odešel jsem od dvou synů, kteří potřebovali kompletní rodinu. Bylo by lépe, kdyby to tak nedopadlo. Možná, že kdybychom tenkrát nebyli s bývalou ženou tak ješitní, mohlo to skončit jinak,“ uvažuje Faltýnek.

Tím, že vstoupil do politiky, prý Jaroslav Faltýnek přátele neztratil. Snaží se se všemi udržovat kontakt alespoň jednou za rok. Co mu přátelé říkají na práci v politice, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio