Jarní nádivka

Dnešní recept Apetýtu jaro doslova přivolává! Připravte si s námi jarní nádivku.

Budete potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrsti listů špenátu
  • 75 g másla
  • 200 g slaniny
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 5 ks pečiva
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Pečivo (housky či rohlíky) nakrájejte na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit.
  2. Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky nadrobno a překrájejte i listy špenátu a petržele.
  3. Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, špenát, petržel (můžete dát i medvědí česnek, mladé kopřivy), sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo.
  4. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli.
  5. V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
  6. Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypte zbylými mandlovými lupínky.
  7. Pečte dozlatova, cca 20 – 30 minut (podle výšky).

Tip: Nadýchanou nádivku s mandlovými lupínky podávejte jako přílohu k masu nebo si ji dejte se zelninovým salátem jako odlehčený oběd či večeři.

Související

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Škvarkoví šneci

    Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.